Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El Gobierno s’oposa a la compensació que demanava Aena per la caiguda de trànsit aeri

L’executiu espanyol ha afirmat que no es compleixen totes les condicions per a la compensació sol·licitada i no compensarà el gestor aeroportuari

Agències 26/01/2022

El Gobierno ha rebutjat la compensació que demanava Aena per la caiguda del trànsit derivada de la pandèmia, segons es desprèn d’una comunicació enviada pel gestor aeroportuari aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En concret, el text diu que la Direcció General d’Aviació del ministeri de Transports ha rebutjat modificar el DORA 2017-2021 per incloure-hi la compensació. Segons els càlculs de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el dèficit tarifari el 2020 va ser de 1.365 milions d’euros. Aena informa que ha posat un recurs administratiu a la Secretaria General de Transports i Mobilitat “sense perjudici d’altres accions que poguessin correspondre en defensa del seu interès social”.

Però segons Aviació Civil “no s’aprecien la concurrència de totes les circumstàncies excepcionals a les que es refereix l’article 27 de la llei 18/2014, de 15 d’octubre, i no s’observen elements en el DORA de la modificació dels quals pogués derivar-se la compensació sol·licitada” per Aena.

Aquest article diu que es poden considerar per modificar el DORA “causes excepcionals” que siguin “imprevisibles” i que tinguin “un efecte cert i substancial sobre la viabilitat financera de la xarxa d’aeroports d’Aena”.

Així, preveu que es pugui fer en cas de “reduccions anuals del tràfic de passatgers en el conjunt d ela xarxa superiors al 10% ocasionades per desastres naturals, actes terroristes o situacions bèl·liques”.