Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

Condemnat a un any de presó l’excap de la Policia Nacional pel cas del ‘pendrive’ dels Pujol

|

- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha revocat l’absolució de l’exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional entre 2012 i 2016, Eugenio Pino, pel cas del ‘pendrive’ amb dades sobre la família Pujol que va servir perquè la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) presentés un informe incriminatori a l’Audiència Nacional.

Publicitat

A diferència de l’Audiència de Madrid, el TSJM considera que Pino va cometre un delicte de revelació de secrets i el condemna a un any de presó, una multa de 7.200 euros i a indemnitzar Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l’expresident de la Generalitat, amb 2.000 euros.

Així doncs, amb aquesta sentència feta pública aquest divendres els magistrats del TSJM estimen parcialment el recurs presentat per Pujol Ferrusola, que demanava una pena més elevada, de dos anys i sis mesos de presó, per un delicte contra la intimitat.

El TSJM considera que no es pot eximir Pino de responsabilitat per la difusió del ‘pendrive’ amb informació obtinguda il·lícitament sense advertir “en cap moment a l’autoritat judicial de l’origen il·lícit de la prova”. El tribunal remarca que l’exDAO “no va complir amb el deure que com a funcionari públic tenia d’impedir que el ‘pendrive’ tingués recorregut”.

De fet, la sentència subratlla que, “al contrari”, “li va donar curs amb un ús espuri del seu contingut i va procedir a difondre, revelar o cedir dades a tercers i documentació pertanyents a la intimitat de Jordi Pujol Ferrusola amb un evident ànim de perjudicar-lo”.

L’Audiència de Madrid el va absoldre adduint que la seva actuació estava emparada en la seva condició de policia pel deure de promoure la persecució del delicte, però el TSJM discrepa. “El poder de l’Estat per a la persecució i enjudiciament de fets il·lícits no pot valdre’s de dreceres”, afirma.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió