Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Borràs comptabilitzarà verbalment el vot de Puig, però no apareixerà al panell del ple

|

- Publicitat -

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, comptabilitzarà verbalment el vot del diputat de Junts Lluís Puig. Tal com ha pogut saber l’ACN, un acord de la majoria independentista de la Mesa, adoptat aquest dimecres, farà que Borràs pregunti a la portaveu del grup, Mònica Sales, si té algun vot delegat assignat. La diputada respondrà que ‘sí’, i Borràs el sumarà verbalment a l’hora d’anunciar el resultat de les votacions. El vot de Puig, exiliat a Bèlgica, no apareixerà però al panell del ple per tal de no implicar els funcionaris de la cambra. De fet, amb el mateix objectiu, la majoria independentista de la Mesa estudia com assumir la redacció de l’acta de la sessió plenària i ordenar-ne la publicació.

Segons fonts de la Mesa el vot de Puig no apareixerà comptabilitzat a la pantalla que habitualment mostra els vots de tots els diputats al ple. D’aquesta manera, s’evitarà que els funcionaris encarregats d’aquesta tasca puguin ser responsabilitzats de la decisió. Borràs sí que comptabilitzarà verbalment el vot.

Publicitat

Amb tot, la Mesa no ha concretat com es plasmarà el vot a l’acta de la sessió, i està previst que l’òrgan es torni a reunir al llarg del dia per tancar-ho. És a l’acta on es recull amb quants vots s’aprova cada iniciativa, i el sentit del vot de cada diputat. Per tant és en aquest document on es podrà constatar si finalment s’ha comptat el vot de Puig i no. Habitualment les actes les redacten lletrats, i per evitar implicar-los la part independentista de la Mesa ara estudia com fer que algun membre de l’òrgan s’encarregui de la redacció del document.

Et pot interessar  Puigdemont confia que la sentència del TJUE sobre grups identificables afavorirà altres col·lectius

Abans de ser publicades les actes de les sessions de ple han de ser signades per un dels secretaris i amb el vistiplau de la presidenta del Parlament. En cas que hi hagués cap reclamació sobre el contingut, s’haurien de sotmetre a la decisió del ple a la sessió següent, segons recull el Reglament del Parlament a l’article 82.

Peticions de reconsideració

El PSC, Vox, Cs i PPC han presentat una petició de reconsideració de la delegació del vot de Lluís Puig, que ha obligat a interrompre el ple. La Mesa ha tombat les peticions amb els vots a favor dels membres independentistes i en contra del PSC. Segons fonts de l’òrgan, s’ha desestimat les reconsideracions per “defensar i garantir els drets civils i polítics de Lluís Puig i els drets fonamentals dels electors”.

A més, han apuntat que la sentència del Tribunal Constitucional que denega la delegació del vot no s’adiu a la situació real, perquè es tomba l’acord de la Mesa que confirma la delegació de Puig en la llavors diputada de Junts Gemma Geis. Actualment, però, el vot de Puig està delegat en la portaveu del grup, Mònica Sales, perquè Geis va deixar l’escó quan va ser nomenada consellera d’Universitats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut