Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Aragonès compareix aquest dilluns per exposar el següent pas de l’Acord de Claredat

El president del Consell d'Acadèmics que ha elaborat l'informe sobre les propostes pel referèndum avisa que podria "perdre força política" si un dels bàndols el veu com una "eina partidista"

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareixerà aquest dilluns, 16 d’octubre, per explicar quin és el següent pas que seguirà per continuar donant forma a l’Acord de Claredat, després que el Consell Acadèmic designat mesos enrere hagi conclòs l’informe s’analitza com, quan i de quina manera Catalunya podria celebrar un referèndum sobre l’autodeterminació i el seu futur polític. El Consell Acadèmic, liderat pel professor i politòleg Marc Sanjaume, ha presentat l’informe al president el matí d’aquest dilluns. L’informe, un document de 64 pàgines, planteja cinc maneres a través de les quals es podria plantejar la celebració d’un referèndumTal com va avançar el mateix president, les propostes de referèndum plantejades no són totes únicament sobre la independència.

Sanjaume ha explicat que el grup d’experts “recomana” la figura del mediador internacional però no la considera “indispensable”. El text elaborat pels nou acadèmics experts estableix cinc possibles referèndums acordats i dos mecanismes alternatius, un acord polític entre institucions catalanes i espanyoles o unes eleccions plebiscitàries, i analitza tant els pros com els contres, alhora que indaga en el paper que hauria de jugar en la qüestió el Constitucional. Segons ha apuntat Sanjaume, el TC ha de tenir un “paper fonamental d’àrbitre” i no d'”obstaculitzador”.

Publicitat

Malgrat el rebuig del Parlament a l’Acord de Claredat, Aragonès està determinat a presentar a l’Estat una proposta per abordar la resolució del conflicte polític a partir de l’anàlisi dels experts, motiu pel qual s’ha elaborat un informe. De fet, Sanjaume ha alertat d’algunes conseqüències d’aplicar la via referendària, com ara el fet que  el referèndum podria “perdre força política” si un dels bàndols el veu com una “eina partidista”; a la vegada, Sanjaume ha avisat que l‘Estat podria “bloquejar” la resolució del conflicte, en cas que un referèndum “final” a tot el territori espanyol rebutgés l’opció majoritària en una consulta “inicial” a Catalunya.

Et pot interessar  Aragonès defensa continuar ampliant el cos de Mossos fins als 22.000 agents

El president Aragonès compareixerà a les 13 hores del migdia d’aquest dilluns, després d’haver-se reunit amb els experts, i exposarà tant l’informe com el següent pas per articular l’Acord de Claredat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut