Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Aragonès posa fil a l’agulla per engegar l’Acord de Claredat

El president ha detallat que vol convocar una taula de partits catalans al juny per tal d'abordar l'Acord de Claredat

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat el pla que seguirà per tal d’engegar l’Acord de Claredat. Després d’anunciar a finals de març que donaria detalls sobre aquesta proposta, finalment ha estat durant la roda de premsa del matí d’aquest dimarts, 11 d’abril, en la qual també ha abordat la problemàtica de la sequera, que Aragonès ha detallat els pròxims passos a seguir per tal d’engegar l’Acord de Claredat. No obstant això, el president ja va detallar que la proposta concreta la farà oficial un cop hagin passat les eleccions municipals del 28 de maig.

Publicitat

El govern d’Aragonès està decidit a donar forma a l’Acord de Claredat i, per a fer-ho, ha activat el Consell Acadèmic d’experts que el pilotarà, tot detallant que en els pròxims dies l’executiu formularà una sèrie de preguntes concretes al Consell sobre com hauria de ser un referèndum acordat amb l’Estat i amb validació internacional. Amb aquestes preguntes, l’organisme, del qual formen part diversos experts de l’àmbit de la ciència política i el dret de les universitats catalanes, elaborarà un primer informe que servirà de base per encetar el debat polític, social i ciutadà.

El president també ha detallat que vol convocar una taula de partits catalans al juny per tal d’abordar l’Acord de Claredat, i ha expressat que espera la implicació dels partits, amb aportacions, objeccions i propostes que resolguin el conflicte polític català. Pel que fa al debat social de la tardor, el Govern vol reunir associacions, entitats, sindicats, empreses, plataformes i altres organitzacions, també dels àmbits de la cultura i l’esport. Sobre el debat ciutadà, també a la tardor, l’executiu vol crear uns ‘focus grup’, amb un centenar de representats per cada vegueria. En total preveu fer 8 debats, i les persones implicades s’escolliran a través d’un sorteig.

Et pot interessar  Maragall es compromet a acompanyar Aragonès a Madrid per "demanar un nou referèndum"

El consell d’experts també obrirà un debat social i ciutadà a la tardor, i de cara principis del 2024, publicarà l’informe final, les conclusions del qual han de servir per negociar el referèndum amb la Moncloa. L’informe inclourà totes les conclusions del procés, de manera que reflectirà l’estat d’opinió de la societat sobre un referèndum acordat amb Madrid.

Un cop publicat i presentat l’informe final, el Govern preveu aprovar aleshores la proposta de l’Acord de Claredat, i portar-la a la taula de l’Estat. Així, Aragonès voldrà reprendre la negociació amb les conclusions que hagin sortit de tot aquest procés de debat intern, polític i social, per legitimar i potenciar la proposta catalana. L’executiu no tanca la porta a portar el document final al Parlament, si així es recomana durant el procés de debat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió