Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Aragonès, disposat a negociar que la independència no sigui l’única opció del referèndum

El cap de l'executiu català defensa que les característiques del referèndum han de formar part de la negociació

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, està disposat a ampliar les propostes i característiques el referèndum d’autodeterminació de Catalunya, incloent-hi fins i tot la possibilitat que la independència no sigui l’única opció del referèndum.

“Des del meu punt de vista, la independència ha de ser una opció. A partir d’aquí, si hi ha altres propostes, benvingudes siguin i que la ciutadania decideixi lliurement. Les característiques del referèndum han de formar part de la negociació” ha declarat. El president ho ha afirmat així durant l’entrevista a RTVE que ha concedit el matí d’aquest dilluns, 9 d’octubre, en la qual també ha lamentat que el PSOE està “lluny” de “voler moure’s” per a complir les altres demandes “fonamentals” de la Generalitat, com ara millorar el finançament de Catalunya o traspassar la gestió del deficitari servei de Rodalies.

Publicitat

Sobre la qüestió de la llei d’amnistia que defensa ERC, Aragonès s’ha remès al text que els partits independentistes van presentar conjuntament el 2021 al Congrés i que la cambra baixa no va admetre a tràmit. Segons el text, i tal com ha apuntat el president, l’amnistia hauria d’anar del 2013 fins a l’actualitat, i hauria d’excloure els policies que van intentar impedir el referèndum de l’1-O.

El text que van presentar els independentistes coincideix en temporalitat amb la proposta de Sumar, però no en el cas dels agents policials. Si bé Aragonès ha qualificat de ser “interessant” el text que la formació de Yolanda Díaz presentarà oficialment demà, el cap de l’executiu català també ha remarcat que és la posició del PSOE la que serà “determinant”. En aquest sentit, ha recordat que correspon al líder socialista, Pedro Sánchez, aconseguir els vots per a la investidura i, per tant, moure’s.

Et pot interessar  Aragonès alerta que sense un sistema singular "s'està tocant sostre" en la protecció social

D’altra banda, en referència a la manifestació de diumenge a Barcelona contra l’amnistia, Aragonès ha acusat els dirigents del PP, Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz, i el president de Vox, Santiago Abascal, de “manipular” els ciutadans per treure’n un rèdit electoral. “Ahir va ser un fracàs no per la mobilització sinó perquè no porta enlloc. Hi haurà amnistia”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut