Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Aragonès avisa que l’acord amb el PSOE sobre la pròrroga de l’estat d’alarma està “molt verd”

|

- Publicitat -

El vicepresident i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que si el govern espanyol accepta les tres condicions que els republicans han posat sobre la taula es podrien abstenir en la pròrroga de l’estat d’alarma de la setmana que ve. Però, en una entrevista a Ràdio 4, ha avisat que ara mateix l’acord està “molt verd” i que hi ha “molta feina per fer”. Una de les condicions és reprendre la taula de diàleg sobre la qüestió política i Aragonès ha situat la reactivació en setmanes i no mesos. És a dir, que creu que no es pot deixar per la tardor i que s’ha de plantejar una reunió quan acabi l’estat d’alarma. Pel que fa a les eleccions a Catalunya, Aragonès està convençut que hi haurà acord amb JxCat sobre la data.

Amb la negociació en marxa entre ERC i PSOE sobre l’estat d’alarma, Aragonès ha recordat les tres condicions que el seu partit ha posat sobre la taula: retorn de les competències; una prestació estatal per a les famílies que hagin d’anar a treballar i tinguin menors a càrrec; i que els ajuntaments puguin ampliar la seva despesa amb la derogació temporal de la llei sobre la regla de despesa.

Publicitat

“Si aquestes condicions es compleixen i arribem a un acord, reconsiderarem el ‘no’ i podríem estar en una abstenció. Però ara està molt verd. Ja sé que en política les negociacions s’acceleren en l’últim minut, però ara està bastant verd i hi ha molta feina per fer”, ha afegit.

Sobre la data que proposa ERC perquè es reprengui la taula de diàleg, Aragonès no ha volgut concretar però sí que ha defensat que ha de ser una “data raonable” en la mesura que es torni a una “certa normalitat”. En aquest context, ha situat la represa del debat polític en qüestió de setmanes i no mesos i ha afegit que seria raonable que, quan acabi l’estat d’alarma, es plantegi quan se celebra una trobada. “No ho hem de deixar per la tardor, ha de ser en les properes setmanes”, ha insistit.

Et pot interessar  Aragonès acusa el PSC de tenir un "discurs derrotista" i a Junts de "només parlar d'ells mateixos" i de Puigdemont

Segons Aragonès, la situació d’estat d’alarma no pot continuar de manera indefinida i ha subratllat la importància de fixar un termini i un horitzó. Per al vicepresident, és més important això que no pas la durada concreta d’un mes que proposa el govern espanyol per a la nova pròrroga.

Preguntat sobre la interlocució amb el PSOE i el govern espanyol, Aragonès ha explicat que, com a màxim responsable d’ERC, parla en moltes ocasions amb Pedro Sánchez, tenint en compte que és el líder del PSOE. I ha afegit que seria “irresponsable” per part d’ell que no parlessin tenint en compte que el PSOE busca el suport dels republicans en votacions al Congrés. De tota manera, ha volgut deixar clar que la interlocució entre governs es produeix entre els presidents Torra i Sánchez.

Pel que fa al calendari electoral a Catalunya, Aragonès s’ha mostrat convençut que hi haurà acord amb JxCat sobre la data de les pròximes eleccions catalanes. “No tinc cap dubte que si la voluntat és seguir treballant junts en el futur, compartirem les decisions que tenen més impacte”, ha assegurat. De fet, el vicepresident diu que “no li entra al cap” que no hi hagi acord sobre aquesta qüestió.

Segons Aragonès, és obvi que mentre s’estigui gestionant l’emergència, a ningú se li passa pel cap fer eleccions. Però ha subratllat que és partidari de marcar un calendari electoral des de Catalunya tenint en compte que el Tribunal Suprem ha d’emetre una sentència sobre la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Una decisió del tribunal que, segons el vicepresident, podria posar el Govern en “una situació de dificultat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut