Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

Aragonès a Pedro Sánchez: “una societat madura no ha de tenir por a afrontar tots els debats”

El president reclama el traspàs a la Generalitat del port de Barcelona, l’aeroport del Prat i el consorci de la Zona Franca

Agències 16/06/2021
El president del Govern, Pere Aragonès, en una interevenció a la Reunió Anual del Cercle d'Economia, aquest 16 de juny.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat el govern espanyol a portar una proposta a la taula de diàleg. Durant la sessió inaugural de les Jornades del Cercle d’Economia, aquest dimecres, el cap del Govern ha subratllat que “una societat madura no ha de tenir por a afrontar tots els debats”. “Veurem si es constata que és la voluntat de l’Estat. Espero que sí”, ha afegit. Aragonès confia que la negociació amb Madrid serveixi per buscar “acords” que passin per la decisió de la ciutadania. Davant l’empresariat català, el president ha demanat el traspàs a la Generalitat del port de Barcelona, l’aeroport del Prat i del consorci de la Zona Franca.

Aragonès ha subratllat que l’Estat té l'”obligació” de presentar la seva proposta a la taula de diàleg. El president considera que, a la negociació, cal “contraposar models” per poder “avançar” en el procés de diàleg, un escenari que preveu “extremadament complicat” però alhora “necessari”. En aquest sentit, Aragonès ha destacat que Catalunya té ara “l’oportunitat” d’avançar en la gestió del conflicte amb Espanya, després del resultat del 14-F. Així, el cap del Govern troba “imprescindible” passar de no confrontar propostes o fer-ho només a nivell “retòric”, a poder-ho fer a escala “pràctica”, a partir del diàleg. De fet, Aragonès ha centrat part del seu discurs en reivindicar la negociació amb l’Estat davant l’empresariat català i a refermar el seu “compromís” amb la via del diàleg: “Cal obrir una etapa on es posin damunt la taula les propostes per una solució”. Aquesta solució ha d’estar “ratificada” per la ciutadania.

El cap del Govern, que també ha reivindicat la Declaració de Pedralbes del desembre de 2018, ha sentenciat que els “passos endavant” que es poden produir les properes setmanes seran “senyal” que sí que es pot avançar en el camí del diàleg. El president ha reiterat el seu “compromís” amb el diàleg, a la vegada que ha avisat que no renunciarà als seus ideals independentistes i republicans. D’altra banda, Aragonès ha insistit que les relacions público-privades s’han de reequilibrar per disminuir el benefici privat i augmentar-ne el social.