Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Opinions sobre Catalunya i el Procés independentista d’Almudena Grandes

Tota mort és sentida, però no podem utilitzar les morts per blanquejar les seves vides

Redacció 28/11/2021
L'escriptora Almudena Grandes entrant al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el 19 d'abril del 2018 / ACN

Almudena Grandes s’havia manifestat en nombroses ocasions sobre Catalunya i el “conflicte polític”. Per a ella la crisi catalana no era realment “un problema per Espanya”, i considerava que el més “greu” era “el que està passat a la pròpia comunitat, en la que hi ha una fractura de la societat que enfronta catalans contra catalans”, va dir l’any 2017 en una participació a la Fira del Llibre de Guadalajara (Mèxic), on va acudir a presentar la seva darrera novel·la d’aquell moment. Al mateix acte va parlar del “fenomen folklòric de les banderes (als balcons)”. En relació a l’”a por ellos” de la Guardia Civil, Grandes va dir que no creia que fossin “significatius de la societat espanyola en general”, a l’hora que criticava els “excessos de la CUP”.

Kale borroka más grande

Durant una presentació a Buenos Aires (Argentina), també el novembre del 2017, Grandes va tornar a parlar de Catalunya i el Procés, i va dir que el problema “que mantiene en vilo a España” se solucionarà quan es formi un govern no independentista arran de les eleccions convocades per Mariano Rajoy després de la intervenció política de Catalunya. També considerava que  España “no ha maltractat aquesta comunitat autònoma més que d’altres regions pobres”, com Andalusia o Extremadura. I que “tot i la falta de respecte per la cultura catalana, i els menyspreus a la llengua catalana, són lamentables, no sé si son tan greus com l’estat de pobresa permanent i l’oblit i abandonament” d’aquestes regions.

També va aprofitar la seva participació a la Fira del Llibre de Frankfurt, l’octubre de 2020 per dir que “el que està passant als carrers de Barcelona es un kale borroca més gran”.

En una de les seves columnes al diari El País, l’any 2018,  Almudena Grandes deia que “no se si els independentistes catalans se n’han adonat que cada dia ens cauen més gordos”.