Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

L’exposició ‘55 urnes per la llibertat’ arriba a Perpinyà

L’exposició 55 urnes per la llibertat inaugurada a Brussel·les el passat 15 de juny arriba aquest divendres a Perpinyà on serà inaugurada (amb molta probabilitat, tot i que no hi […]

Redacció 29/08/2018
Visitant de l'exposició '55 urnes per la llibertat' a Brussel·les / ACN

L’exposició 55 urnes per la llibertat inaugurada a Brussel·les el passat 15 de juny arriba aquest divendres a Perpinyà on serà inaugurada (amb molta probabilitat, tot i que no hi ha confirmació oficial) pel president Quim Torra i acollida per la presidenta del Consell del Departament dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe.

L’exposició mostra 55 urnes de l’1-O intervingudes cada una per un artista diferent. Entre els que cal destacar: Anna Llimós, Francesc Torres, Nora Ancoraloa, Tom Carr, Lola Lasurt i Joan Fontcuberta per l’excel·lència estètica de la seva intervenció. L’exposició està comissariada per Fina Duran i Esteve Sabench. Es podrà veure a la Casa de la Catalanitat (plaça Josep Sebastià Pons). A l’acte d’inauguració hi haurà una actuació musical a càrrec  de Pascal Comelade i Pere Figueras.

El projecte iniciat pel Comitè de Solidaritat de la Catalunya Nord, ha aconseguit reunir una bona representació d’artistes catalans que han posat el seu gra de sorra per tal revertir la falta de democràcia al Principat. Els participants aconsegueixen transmutar la violència i l’emoció de l’1-O en quelcom on hom si pot sentir emmirallat, per qualitat de les seves obres.

A banda de les obres, l’organització ha editat un catàleg amb pròleg del 130 president de Catalunya Carles Puigdemont i textos dels intel·lectuals: Joan Becat, Xavier Antich, Jordi Bartoli, Vicent Partal, Joan M. Minguet i Vicenç Altaió.

La recaptació de la futura subhasta de les obres serà destinada a la caixa de resistència dels presos, alhora que el catàleg es pot adquirir amb la mateixa finalitat.

Hermeline Malherbe, l’abril passat, va fer una crida a la mobilització per defensar la democràcia a la Catalunya del sud. En la seva declaració afirmava que en la situació política de llavors es produïa un “atemptat contra la democràcia i els seus drets fonamentals”. En el mateix raonament també va fer una crida a l’entesa entre Barcelona i Madrid.