Edició 2236

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 08 de setembre del 2024
Edició 2236

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 08 de setembre del 2024

L’activista Adrián Sas, després de ser amnistiat: “Res canvia, la lluita continua”

El jove vilafranquí celebra esquivar els tres anys i mig de presó mentre reclama que s’estengui l’aplicació de la llei

|

- Publicitat -

L’activista Adrián Sas, condemnat a tres anys i mig de presó, celebra l’amnistia que li acaba de concedir l’Audiència de Barcelona. El jove va ser condemnat perquè la justícia va considerar provat que va colpejar un policia durant les manifestacions del primer aniversari de l’1-O. Ahir al vespre, però, l’Audiència l’exonerava. “Estem alleugerits, però l’amnistia no canvia res”, assevera Sas en una entrevista a l’ACN, en què recalca que “la lluita continua”. El jove, veí de Vilafranca del Penedès, demana perseverança en l’activisme al carrer i sosté que “no s’ha de claudicar”. Alhora, reclama que s’estengui l’aplicació de la llei a tots els independentistes però també als investigats i condemnats per altres causes socials i polítiques.

Publicitat

“Ahir a la tarda em va costar assimilar la notícia quan em va trucar l’advocat, perquè portem temps fent-nos a la idea que podia entrar a la presó”, relata a l’ACN Sas en una entrevista a l’ACN aquest divendres a Vilafranca del Penedès, on coneguts i amics el feliciten per haver estat amnistiat fa poques hores. Sas diu que la interlocutòria de l’Audiència de Barcelona “és una bona notícia”, si bé emfatitza que “no canvia res”. “Sempre hem dit que seguiriem lluitant, entrés o no a la presó”, afegeix.

Sas considera que la seva identificació després de les protestes del primer aniversari de l’1-O va ser perquè el van triar com a “cap de turc perquè algú havia de pagar per tot allò”. Està convençut que, amb causes com la seva, els poders polítics i la policia “volien inculcar por a la gent”. “Però hem d’aconseguir que això no els funcioni”, assevera, tot fent una crida a “no claudicar ni caure en pactes amb la fiscalia”. Defensa que “cal donar exemple als joves per a què vegin que s’ha de seguir plantant cara a la repressió”.

Et pot interessar  Amb motiu de la seva mort recuperem aquesta entrevista: Àngels Martínez: «Posar els comuns al Govern seria com posar la guineu al galliner»

Cinc anys després de l’inici de la seva investigació, creu que la causa s’ha dilatat tant temps com a “estratègia dels poders per a accentuar l’angoixa”. Ho rebat assegurant que ell i el seu entorn s’han “enfortit i rearmat més que mai” i afirma que ara que l’han amnistiat “tot comença de nou”. “Tenim clar que avui no acaba res”, insisteix, mentre ressalta que l’aministia “no implica el perdó ni el penediment del condemnat”.

A parer d’aquest activista vilafranquí, la llei és un benefici per a causes com la seva, però assenyala que “es queda molt curta” i creu que l’amnistia, en el fons, és fruit de la “fermesa” de les mobilitzacions al carrer, de la “crisi” del govern de Pedro Sánchez per mantenir-se a la Moncloa i de l’abstenció amb què ha respòs l’electorat. Al mateix temps, Sas afirma que Junts s’ha vist obligat a pactar una llei d’amnistia “perquè no podien tornar a negociar només uns indults que els haurien mostrat novament com uns botiflers en comptes d’uns herois”.

Tot i celebrar la seva amnistia, Sas lamenta que a hores d’ara no s’hagin exonerat tots els encausats independentistes, com Abel Gallardo i els investigats de l’Operació ‘Judes’. També demana als responsables polítics que ampliïn les causes que queden emparades, “perquè no pot ser que en quedin fora els represaliats per altres lluites o fins a 300 presos polítics que no tenen a veure amb l’independentisme”. Sas critica que “la llei s’estigui aplicant amb compta-gotes”. “És feina de tots, amb lluites al carrer, aconseguir que l’amnistia s’apliqui al màxim nombre de casos possibles”, rebla.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut