Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

La CE celebra “els esforços” de Catalunya i Occitània i insta els estats a fer “més passos” pels corredors 5G

L’executiu comunitari avisa que tots els projectes han de ser “totalment compatibles” amb la legislació dels estats

Avatar
Agències 17/09/2019
jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública / Aleix Ramírez

Clatellot suau a Borrell

La Comissió Europea ha celebrat “els esforços” de cooperació entre Catalunya i Occitània i entre Espanya i França per establir corredors de 5G i ha instat als estats a fer “més passos” per promoure aquest tipus de connexions transfrontereres. Preguntat pel vet del govern espanyol al projecte de Corredor 5G del Mediterrani impulsat per la Generalitat i Occitània, l’executiu europeu ha avisat que tots els projectes han de ser “compatibles amb la legislació dels estats i de la UE”. Un portaveu de la CE també ha remarcat que encara no ha rebut cap sol·licitud de finançament del projecte i que, per tant, no poden comentar “detalls” sobre aquest cas.

Si bé la CE considera que les xarxes de cinquena generació, el 5G, són “un element clau” per competir en el mercat global, recorda que el seu impuls és “responsabilitat dels estats membres”.

“Animem a tots els estats a avançar ràpidament en el llançament comercial del 5G”, apunta.

Des de Brussel·les recorden que la convocatòria per finançar projectes transfronterers de 5G encara no ha tancat i que hi ha marge fins al 12 de novembre.

Queixes del govern espanyol

El govern espanyol ha aturat el projecte de Corredor 5G del Mediterrani impulsat per la Generalitat i Occitània. Segons un informe del ministeri avançat per Catalunya Ràdio, el document que s’havia de signar no s’adequava al llenguatge jurídic i proposa modificacions com parlar de Catalunya com a regió o part signant i no com a país i que no es parli de ministeri ni de ministre sinó de departament i cap de departament.

En la carta, que data del 9 de setembre, l’Estat lamenta que en el projecte no es fessin referències al regne d’Espanya i demana que s’eliminin les expressions “país” o “part” per parlar de Catalunya. L’informe firmat pel ministeri d’Afers Exteriors defensa que Catalunya no és competent per impulsar una iniciativa com el corredor 5G.