Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Estat català: 100 anys de lluita per la independència

|

- Publicitat -

El 8 de juliol de 1922, Francesc Macià, Daniel Cardona i altres patriotes catalans, funden l’organització Estat Català (EC), la primera formació política de caràcter obertament independentista que ara compleix 100 anys. I és que després del partit irlandès Sinn Fein, és la segona formació independentista més antiga d’Europa.

Estat Català va néixer empès per la tradició d’un patriotisme popular i progressista que s’havia anat gestant de forma intermitent durant el final del segle XIX. La militància procedia de les classes populars i mitjanes de les ciutats i del món rural. “Aquesta militància permanent, exercida des d’un patriotisme desinteressat, ha prioritzat tothora la lleialtat total al país i la fidelitat als seus anhels d’independència nacional, trajectòria que mereix el reconeixement públic dels signants”, expliquen al manifest firmat per nombroses personalitats de l’independentisme.

Publicitat

L’organització política va tenir un paper clau en la delimitació dels Països Catalans i el concepte de nació catalana, entesa com el conjunt dels territoris històrics de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. També va contribuir a la internacionalització del conflicte català i es va posicionar inequívocament al bàndol antifeixista, al costat del president Companys, i en contra del totalitarisme a l’Estat espanyol i a Europa.

“La dictadura militar espanyola n’il·legalitzà el partit, en prohibí les publicacions, en tancà les seus i, com succeí amb les altres formacions democràtiques, n’empresonà militants, els perseguí, els forçà a l’exili o els condemnà al silenci, condemna que mai no van acceptar i a la qual s’oposaren amb fets”, exposen a Estat Català, centenari d’un ideal.

En l’actualitat, EC ha motivat i inspirat noves organitzacions independentistes i ha continuat amb la tasca d’internacionalització de la causa catalana. “Cent anys després de la seva fundació, amb catalans empresonats, exiliats i objecte constant de persecució i represàlia per part d’Espanya, les aspiracions legítimes d’independència nacional, benestar material, progrés econòmic, qualitat democràtica i normalitat lingüística i cultural continuen resumint-se en un objectiu polític expressat en només dues paraules, plenes d’història i carregades de futur, ahir i avui: Estat Català!”, conclou el manifest.

Et pot interessar  Vist per sentència el judici contra els acusats de deixar vàters i llaços grocs a casa d'independentistes per "ridiculitzar-los"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut