Dijous, 28 d'octubre de 2021 - Edició 1190
La República

Espanya necessita els 70.000 MEUR en crèdits europeus però Calviño no preveu demanar-los

La prepotència de l’estat acabarà costant molt car a les Illes Balears, País Valencià i Catalunya

Redacció
Redacció 19/10/2020
Pla mitjà de la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, durant una atenció als mitjans davant la Comissió Europea, a Brussel·les el 7 de setembre del 2020. (Horitzontal)

La vicepresidenta econòmica confia en un acord que permeti desbloquejar l’arribada dels fons

La vicepresidenta tercera d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha explicat que el govern espanyol no preveu demanar en el curt termini els 70.000 milions d’euros en crèdits que li pertoquen del repartiment dels fons europeus perquè l’executiu vol prioritzar les transferències en els tres primers anys. Tanmateix, Calviño ha negat que descartin sol·licitar-los i manté oberta la possibilitat de recórrer als crèdits en una segona fase “si fa falta més”. Sobre les transferències amb les quals ja compten per als pressupostos de l’any que ve, Calviño ha confiat que acabaran arribant malgrat el bloqueig de les negociacions per molt que assumeix que no estaran disponibles l’1 de gener del 2021.

“Confio que en breu hi haurà un acord”, ha dit en una entrevista a RNE aquest dilluns al matí. La vicepresidenta ha recordat que l’executiu espanyol està preparat perquè arribin al llarg de l’any que ve i veu “imprescindible” poder fer aquestes inversions. “No podem permetre’ns esperar”, ha afirmat.

 

Creixement PIB

 

La vicepresidenta tercera ha insistit que l’escenari actual és “d’altíssima incertesa” i ha admès que amb els rebrots de la segona onada de coronavirus el creixement durant el quart trimestre de 2020 serà de “menor intensitat” que el del tercer trimestre. Tot i això, Calviño ha opinat que no serà un problema “mentre es mantingui el creixement”.

 

Pressupostos

 

Calviño ha remarcat la importància d’aprovar els pressupostos per al 2021 i ha apostat per aprovar-los amb el “màxim suport parlamentari” i dialogar perquè l’arc parlamentari sigui “el més ampli possible”.

 

Sou funcionaris

 

La vicepresidenta ha evitat concretar si s’augmentarà el sou dels funcionaris però ha afirmat que el “compromís” del govern espanyol amb el sector públic és “evident”.