Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

ERC defensarà aquest dimarts al Congreso deixar Felipe VI sense pressupost

Els republicans retreuen que el pla de pressupostos del Gobierno “progressista” contemplen un increment 544.000 euros per la Zarzuela

Agències 24/11/2020

ERC defensarà aquest dimarts a la Comissió de Pressupostos del Congreso una esmena per deixar sense finançament a la Casa del Rei el 2021, rebutjant tota la partida de 8,43 milions d’euros contemplada al projecte de Pressupostos Generals.

Els pressupostos dissenyats pel Gobierno de coalició contemplen una partida de 8,43 milions d’euros per la Zarzuela, el que suposa un increment d’un 6,5% respecte dels comptes en vigor des del 2018, això és, 544.000 euros més que fa dos anys.

Esquerra divideix tota aquesta quantitat prevista per cobrir despeses de la Jefatura del Estado entre els 365 dies de l’any i arriba a la conclusió que Felipe VI cobra “més de 23.000 euros al dia”, la qual cosa porta a dir que “en quatre dies cobra més que el president del Gobierno en tot l’any”.

“Aquesta xifra indica que no cobra com a cap de l’estat, sinó com a rei, és a dir, que és beneficiari d’uns privilegis històrics incompatibles amb la democràcia”, argumenta el grup dirigit per Gabriel Rufián a l’esmena que portaran aquest dimarts a debat i votació de la Comissió de Pressupostos del Congreso. Per ERC aquesta partida resulta “incomprensible”, per la qual cosa advoca per posar a Felipe VI un salari similar al del president del Gobierno.