Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

ERC avança a la tardor el Congrés Nacional per enfortir un partit que Junqueras i Rovira volen seguir liderant

Volen evitar les interferència del resultat de les eleccions municipals i la poca concreció de la taula de diàleg

Redacció 29/08/2022

Els republicans esperen poder “concretar els fruits” de la taula de diàleg el pròxim curs polític i avançat un congrés clau

L’executiva d’Esquerra Republicana ha acordat aquest dilluns avançar a aquesta tardor el Congrés Nacional del partit, previst inicialment per al 2023, segons ha anunciat la formació. L’objectiu és “preparar l’organització davant dels reptes que té el país a tots els nivells” i fer-ho amb una direcció que conjugui l’experiència i els “lideratges consolidats” amb la renovació “necessària” per adaptar-se al moment actual. En aquest sentit, el president d’ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general de la formació, Marta Rovira, han adreçat una carta a la militància on mostren la voluntat de tornar-se a presentar per seguir liderant el partit.

Convocar el Congrés Nacional l’any 2023 podria complicar el límit de 12 anys en el càrrec de Junqueras i Marta Rovira

Cal tenir en compte que les eleccions municipals de maig de 2023 podria complicar el calendari, unes possibles eleccions espanyoles avançades dificultarien convocar el congrés abans de complir els 12 anys de l’arribada a la presidència i a la secretaria general de Junqueras i Rovira el proper 19 de setembre de 2023.

La proposta haurà de ser aprovada ara pel Consell Nacional del 17 de setembre, aprovació que donarà lloc a un procés congressual marcat per una primera votació el 6 de novembre per “renovar i enfortir la direcció” i per la sessió plenària a principis del 2023 per actualitzar els documents estratègics de l’organització.

El context post-pandèmic, la crisi socioeconòmics i la taula de diàleg seran, a parer d’ERC, temes claus del proper curs polític, i de l’última els republicans esperen poder “concretar els fruits en matèria democràtica i antirepressiva” i “fer passos en la resolució del conflicte polític”.

En aquest sentit, ERC espera que el procés congressual serveixi per “acumular” el capital polític “i posar-lo al servei del país”, “refermar” l’aposta “transformadora i útil des de les institucions” i “potenciar” l’aposta “estratègica” per “construir la República Catalana, que passa per l’amnistia i l’autodeterminació”.

La formació també es planteja com un repte les eleccions municipals del 2023, a través de les quals espera consolidar el “projecte republicà i transformador arreu dels Països Catalans”.