Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Els constitucionalistes no estan d’acord sobre la constitució

Carrizosa l’usa com a topall i Iceta diu que té “alguns problemes”

Redacció
Redacció 06/12/2020
Exemplar original de la constitució espanyola ddel 1978 abans de canviar-ne l'escut

En el devassall de declaracions polítiques en el dia de la Constitució espanyola, que tothom vol sortir als mitjans a dir-hi la seva, es constata que no hi ha uniformitat sobre el que cal fer-ne. Hi ha els que la consideren com la Bíblia, intocable, però també qui vol allò de canviar-la perquè res no canviï. I també els que diuen que ara mateix manen “els que hi estan en contra”.

PEDRO SÁNCHEZ
El president del gobierno avui s’ha multiplicat en aparicions mediàtiques i ha defensat la “fortalesa” de la Constitució assegurant que ha “salvat vides” gràcies a l’estat d’alarma. En una breu atenció a la premsa sense admetre preguntes, Sánchez ha subratllat que “sobren els arguments” per celebrar aquest 6 de desembre, però ha assenyalat especialment dos motius. Per un cantó, ha assegurat que la Constitució ha permès “salvar vides” gràcies a l’aplicació de l’estat d’alarma, mentre que ha aplaudit que recentment s’hagin aprovat els pressupostos generals, “que eleven a la màxima categoria l’esperit social” de la Carta Magna. Per últim, el president espanyol ha instat tots els actors polítics a “complir cada dia de l’any, tots i cadascun dels articles de la Constitució”.

MIQUEL ICETA
El primer secretari del PSC ha aparegut aquest matí, “ben d’hora ben d’hora” per defensar la reforma de la Constitució per “resoldre alguns problemes” i per “adaptar-la” a la “realitat”. Vés a saber si ara haurà de rectificar un cop escoltat el seu superior. En un vídeo gravat amb motiu del Dia de la Constitució, Iceta ha recordat que el text alemany ja ha patit fins a 30 reformes. En canvi, ha continuat, a l’Estat no s’ha tingut “aquesta sort” i els partits no han estat “capaços” de fer-ho. Iceta ha defensat tenir una Constitució “que no sigui lletra morta, sinó compromís viu” després de 42 anys. En aquest sentit, ha reivindicat tots els drets i llibertats que hi apareixen, però ha subratllat que no concreta algunes coses, com quantes comunitats autònomes hi ha i pràcticament no surt la paraula Europa.
“A la vista de problemes nous que han apareixent, convindria complementar-la, revisar-la i reformar-la. Les constitucions vives són constitucions que són modificades”, ha conclòs.

PABLO CASADO
El president del PP, Pablo Casado, ha constatat aquest diumenge que els “es declaren enemics de la Constitució” estan dirigint l’Estat. En la seva intervenció al Congrés, Casado ha remarcat que el ministre de Consum apel·la a la república, i “algun membre de Podem vol donar pas a un altre sistema”. “Jo reivindico el sistema del 78 i que això s’ha de preservar, amb la monarquia al capdavant i amb un espai de moderació i centralitat en què els que som diferents ens unim”, ha defensat Casado, que també s’ha queixat que els “hereus de Batasuna” i els independentistes siguin “claus” en el govern espanyol, cosa que preocupa les víctimes del terrorisme i també molts catalans.

Casado ha fet una apel·lació a liberals, socialdemòcrates, conservadors i democratacristians a unir-se a favor de la Constitució, “que no és un problema, sinó una solució”. En un moment de crisi econòmica i de pandèmia, ha dit, cal unir-se “en els principis que han funcionat els últims 40 anys”. “I no permetrem que ho tirin per terra”, ha avisat.

En demanar-li sobre la declaració del rei emèrit per regularitzar la seva situació fiscal, el popular s’ha limitat a dir que ell es queda amb el seu “llegat com a arquitecte de la transició i peça imprescindible en la recuperació de les llibertats i la democràcia”. “Els assumptes privats entren dintre d’un altre poder de l’Estat”, ha afegit.

CARLOS CARRIZOSA