Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El Consell de Garanties Estatutàries avala la llei del català pactada per ERC, Junts, PSC i comuns

La petició de dictamen de Vox, Cs i PPC va paralitzar l’aprovació de la norma al ple

Agències 07/06/2022
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, encapçala la reunió del Consell Executiu del Govern Data de publicació: dimarts 07 de juny del 2022, 11:45 Localització: Barcelona Autor: Quim Vallès

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha avalat la llei del català pactada per ERC, Junts, PSC i comuns. A les conclusions del dictamen l’òrgan constata que la norma no vulnera ni la Constitució ni l’Estatut en l’omissió del castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament per evitar establir percentatges.

Segons es desprèn del dictamen de l’òrgan, la llei proposada no vulnera els articles 3 i 27 de la Constitució ni els articles 6 i 35 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Vox, Cs i PPC van registrar una sol·licitud perquè el CGE es pronunciés sobre la llei. Aquesta maniobra va paralitzar l’aprovació de la norma a l’espera del dictamen. Un cop avalada, la llei es votarà aquest dimecres al ple.

El Govern ha celebrat l’aval del Consell i ha reivindicat que “cal combatre els atacs dels tribunals”. La portaveu, Patrícia Plaja, ha insistit que la defensa de l’escola catalana ha de comptar amb la “màxima unitat possible”. Així mateix, la portaveu ha subratllat que l’executiu ja “preveia i esperava” que el Consell de Garanties donés llum verda al text.