Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

El CGPJ recomana als jutges amagar la seva identitat a Twitter

El Consell General del Poder Judicial espanyol dona carta blanca als jutges perquè malparlin, difamin i increpin a les xarxes socials sempre que ho facin sota l’anonimat i amb un […]

Gerard Sesé 11/03/2019

El Consell General del Poder Judicial espanyol dona carta blanca als jutges perquè malparlin, difamin i increpin a les xarxes socials sempre que ho facin sota l’anonimat i amb un àlies. La polèmica ha saltat després que La República hagi destapat magistrats en exercici amb perfils anònims on evidenciaven la seva animadversió cap a Catalunya i l’independentisme.

La Comissió d’Ètica del CGPJ ha emès un informe on conclou que els membres de la carrera judicial poden ser usuaris a les xarxes socials sense incomplir les regles ètiques de la seva professió, però adverteix que “la manera com s’hi presenten i del que diuen pot generar riscos”.

En aquest sentit, l’informe també els aclareix que “han de ser conscients que com més dades de la seva identitat judicial aportin, més gran serà el risc que les seves intervencions i publicacions puguin incidir en qüestions relacionades amb l’ètica judicial, especialment en la percepció aliena sobre independència judicial, aparença d’imparcialitat i integritat”.

Dit d’una altra manera, recomanen l’anonimat perquè puguin trolejar a condició que no se sàpiga qui són per evitar empastifar el malnom de la justícia espanyola. Per això, recomanen l’ús d’un àlies en els perfils públics a les xarxes i abans de res actuar amb prudència a l’hora d’expressar les seves opinions.