Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

El Baix Montseny lamenta que Sanitat exclogui el territori de la fase 1

|

- Publicitat -

No podia ser que el gobierno acceptés tot el que proposés la Generalitat. No podien permetre que ho donéssim per fet. No podien deixar que ens penséssim que, d’ofici, ho admetrien tot. Calia que fessin alguna esmena o canvi, no tant per alguna raó concreta sinó per seguir demostrant que manen ells. I els ha tocat el rebre al Baix Montseny.

Publicitat

Així, el Baix Montseny ha rebut com un gerro d’aigua freda la decisió del Ministeri de Sanitat d’excloure’l de la fase 1 de desconfinament, tal com havia proposat la Generalitat. “És una molt mala notícia”, assegura el president del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, David Vázquez, que ja sospitava que l’Estat acabés tombant la proposta. També l’alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, assegura que el territori té ara “molt mal gust de boca” després de l’anunci del Ministeri. Garcia creu que l’Estat no ha pensat en la realitat sanitària del Baix Montseny i que simplement “no ha volgut entrar en el joc de fraccionar territoris”. Són, diu Garcia, consideracions polítiques sobreres: “S’allarga una setmana més la inquietud de molts negocis”.

En aquest sentit, des del Gremi d’Hostaleria expliquen que la situació de molts restaurants és “agònica” i “molt crítica” davant la manca d’un calendari clar per a la reobertura. Segons David Vàzquez, el sector ja està preparat per obrir les terrasses en condicions de seguretat, de la mateixa manera que ja operen de cara al públic molts altres sectors, com el comerç.

Tot i que alguns restaurants estan “alleujant” la situació amb el servei de menjar per emportar, el sector reclama poder reprendre l’activitat al més aviat possible. “Cada setmana que passa és un restaurant menys que obre i un lloc de treball menys que podrem mantenir”, exclama Vázquez.

La situació és especialment frustrant a municipis com Sant Celoni o Llinars del Vallès, amb prou població com per poder començar a treballar amb clientela garantida. A municipis aïllats, com Campins, la reobertura no es planteja fins que es permeti la lliure circulació dels ciutadans de l’àrea metropolitana, que donen feina als restaurants de muntanya de la zona.

Coincideix en l’anàlisi l’alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, que lamenta l’impacte econòmic que suposa no passar de fase en aquest moment. Al municipi ja s’estaven preparant des de feia dies amb l’esperança de poder engegar dilluns i avançant feina a l’espera dels detalls de “BOE de diumenge”.

Garcia lamenta ara que això suposi posar el fre a la reactivació econòmica i retreu al Ministeri que no tingui en compte els criteris sanitaris de la Generalitat per proposar el canvi de fase del Baix Montseny. “Avui s’ha donat l’alta l’últim pacient de l’Hospital de Sant Celoni i fa dues setmanes que no hi ha cap defunció per covid-19”, assegura l’alcalde.

“Hi ha d’haver alguna altra consideració que no sigui sanitària”, afegeix Garcia. En aquest sentit, l’alcalde de Sant Celoni “sospita” que el Ministeri no vulgui fer avançar de fase municipis sense una “entitat territorial definida” en tractar-se el Baix Montseny d’una subcomarca del Vallès Oriental.

Recordem que aquesta entitat, encara no reconeguda, inclou els següents municipis: Arbúcies, Breda, Cardedeu, Cànoves i Samalús, Fogars de Montclús, Gualba, Hostalric, Llinars del Vallès, Massanes, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra. La Roca del Vallès, d’on és fill Salvador Illa i d’on va ser-ne alcalde se’n quedava fora i no se’n beneficiava. Seguir que no hi té res a veure.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió