Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

Desarticulen una xarxa que cometia estafes bancàries a escala internacional

|

- Publicitat -

La Guàrdia Civil ha desarticulat a Alacant una xarxa dedicada a cometre estafes bancàries a escala internacional i de forma massiva. El cos policial ha detingut vuit persones a l’Estat, una d’elles a Girona, i ha emès 43 ordres internacionals de detenció. La banda cometia les estafes mitjançant el mètode del ‘pishing’, en la seva modalitat ‘smishing’, enviant missatges falsos al mòbil fent-se passar per l’entitat bancària de la víctima. Invertien el diner que sostreien dels comptes dels perjudicats en criptomonedes per regularitzar-lo sense deixar rastre. Als arrestats se’ls acusa de delictes d’estafa, falsificació de documents d’identitat, blanqueig de capitals i constitució d’organització criminal.

Publicitat

L’operació es va iniciar l’abril del 2020, després que els autors van fer durant tres dies consecutius un atac massiu a un gran nombre de clients d’una entitat bancària espanyola mitjançant ‘smishing’ als telèfons mòbils dels perjudicats. D’aquesta manera van aconseguir estafar 600.000 euros a un total de 106 perjudicats a l’Estat.

La banda recopilava les dades necessàries per accedir als comptes dels perjudicats enviant un missatge de text a les víctimes, fent-se passar pel seu banc. Quan les víctimes picaven, els autors es feien amb el control dels seus comptes des de la plataforma en línia de l’entitat i modificaven la forma d’accés.

Un cop tenien el control, feien transferències massives d’uns 5.000 euros cadascuna, des dels comptes de les víctimes a altres de ‘mules’, donades d’alta en empreses financeres en línia. Aquestes persones, conegudes com a ‘mules de diners’, transfereixen el diner d’origen il·legal rebut al seu compte a canvi d’una comissió.

Els investigadors van localitzar fins a 28 mules, comprovant que pels seus comptes van passar 462.000 euros del total del diner estafat als perjudicats. Els 128.000 euros restants van ser estafats seguint el mateix mètode a diversos comerços de París.

Un cop transferit el diner, l’invertien en l’adquisició de monedes virtuals o criptomonedes. D’aquesta manera blanquejaven els diners i eludien el rastreig per part dels investigadors ja que una de les principals característiques de les criptomonedes és que les dades d’origen i destí estan xifrades. Un cop adquirides les monedes virtuals, les transferien a comptes bancaris dels membres principals de la banda.

Els agents han pogut identificar un complex entramat criminal format per 90 persones de diverses nacionalitats. A l’Estat s’han detingut vuit persones, d’entre 40 i 59 anys, a Málaga, Sevilla, Múrcia, A Coruña, Saragossa, Girona, València i Elx. A més, s’han bloquejat i posat a disposició judicial 25 comptes bancaris.

També s’han sol·licitat a la justícia 43 ordres internacionals de detenció corresponents als principals integrants del grup. Les diligències s’han traspassat a l’Audiència Nacional. La investigació ha comptat amb la participació de diversos agents del cos a l’Estat, així com membres de la Interpol, l’Euorpol i diversos cossos policials de Letònia, Rússia, França, Ucraïna, Polònia i Regne Unit, entre d’altres.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió