Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Carta conjunta de l’independentisme als eurodiputats que investiguen l’ús de Pegasus: demanen mantenir la missió i reconsiderar una visita a Barcelona

Denuncien les múltiples faltes de respecte i el boicot que des del govern espanyol es du a terme contra els nou eurodiputats que conformen la comissió que investiga l’ús de Pegasus

Maria Garcia 16/03/2023

Poques vegades les forces independentistes es mostren tan unides com en la carta que aquest dijous han remès conjuntament ERC, Junts, la CUP, Òmnium Cultural i l’Assemblea als responsables de la missió europea que la setmana que ve visitarà Madrid, en el marc de la investigació sobre l’ús de programaris espia com Pegasus. A l’escrit, denuncien les múltiples faltes de respecte i el boicot que des del govern espanyol es du a terme contra els nou eurodiputats que conformen la comissió, a la vegada que els agraeixen la tasca i els demanen que la mantinguin a tot preu, “per tal de protegir els drets de les víctimes i dels ciutadans europeus”. Finalment, després que l’executiu de Sánchez hagi rebutjat rebre la comissió al Congrés perquè coincideix amb la moció de censura de Tamames i Vox, els independentistes els demanen reconsiderar el fet de visitar Barcelona, ja que el Parlament de Catalunya, a diferència del Congrés, sí que ha constituït una comissió d’investigació sobre l’espionatge de l’Estat espanyol amb Pegasus.

Carta conjunta Pegasus

“Estem profundament preocupats pels aparents esforços de les autoritats espanyoles per obstruir el progrés de la missió”, exposen els independentistes a la carta. Tot seguit, nomenen les últimes faltes de respecte que l’executiu espanyol ha comès envers els representants de l’Eurocambra, com ara que els partits espanyols (PP, PSOE, Cs i Vox) rebutjaven dur la missió del Parlament Europeu a Espanya, que impedeixen a les víctimes del Catalangate participar en la investigació; així com el fet que intenten censurar de l’esborrany de l’informe el Catalangate, el qual està sobradament provat, amb la introducció de múltiples esmenes. Denuncien també que, amb l’objectiu d’apartar de l’agenda les víctimes de la societat civil, els partits espanyols al·leguen que Òmnium i l’Assemblea no són aptes perquè estan condemnades per la justícia espanyola.

A la vegada, critiquen el fet que el Govern espanyola esperat que tan sols faltés una setmana per a la missió per informar que l’agenda prevista hauria de modificar-se, ja que un dels dies és festiu a Madrid. Fins al dia d’avui, els independentistes denuncien que no han rebut informació sòlida sobre l’horari de la missió, tot criticant que de moment sembla que les reunions es limitaran al CNI, el qual ja ha rebutjat donar informació detallada sobre l’afer al·legant la “seguretat nacional”.

Per tot això, les forces independentistes insten els eurodiputats a mantenir la missió malgrat el “boicot actiu” del Govern espanyol, incloent-hi també el testimoni de més víctimes del Catalangate, amb l’objectiu de protegir els drets de les víctimes de l’espionatge i dels ciutadans europeus en generals. Finalment, demanen als eurodiputats que reconsiderin visitar a Barcelona, on el Parlament de Catalunya ha constituït una comissió d’investigació sobre l’ús del Pegasus i l’afer Catalangate.