Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Parèntesi per la visita al Congrés de la missió de l’Eurocambra sobre Pegasus a causa de la moció de censura de Vox

Junts acusa el PSOE d’estar “utilitzant la ultradreta” per “plantar-la”

Redacció 15/03/2023
Debat sobre les esmenes a l'informe del comitè del Parlament Europeu sobre Pegasus. Data de publicació: dijous 09 de març del 2023, 09:56 Localització: Brussel·les Autor: Nazaret Romero

La visita al Congrés de la missió de l’Eurocambra sobre l’espionatge amb Pegasus queda en l’aire per la convocatòria de la moció de censura de Vox. La delegació del Parlament Europeu estarà a Madrid dilluns i dimarts vinent, 20 i 21 de març. Fonts parlamentàries han explicat a l’Agència Catalana de Notícies que s’havia quedat amb la delegació dimarts, però que se’ls ha demanat un canvi de data per la coincidència amb el debat de la moció de censura contra el govern espanyol, que s’allargarà tot el dia.

Tanmateix, dilluns vinent és festiu a la Comunitat de Madrid i no hi ha activitat a la cambra baixa. Fonts de la comissió Pegasus a l’Eurocambra han dit a l’ACN que l’agenda que mantindrà la missió a Madrid encara no està tancada i que aquesta visita podria ser precisament un dels temes que la manté oberta. La previsió és que divendres comuniquin quina serà l’agenda definitiva.

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha denunciat a la sessió de control d’aquest dimecres al matí que la visita prevista ara quedi en l’aire i ha acusat el PSOE d’estar “utilitzant la ultradreta per plantar a la delegació de la comissió d’investigació de Pegasus del Parlament Europeu”. “Han preferit el circ de la ultradreta a retre comptes”, ha insistit.

L’espionatge amb el programari Pegasus afecta almenys quatre diputats en actiu, segons la investigació que va fer Citizen Lab. Concretament, Nogueras així com Albert Botran (CUP), Ferran Bel (PDeCAT) i Jon Iñarritu (EH Bildu).

La missió només estarà a Madrid i no trepitjarà Catalunya, però està previst que la delegació de l’Eurocambra mantingui una trobada amb diputats del Parlament que formen part de la comissió d’investigació sobre el Catalangate a la cambra catalana. La reunió està prevista dimarts vinent a la seu del Parlament Europeu a la capital espanyola.