Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El PSOE s’alia amb PP, Cs i Vox per intentar treure referències al ‘Catalangate’ de l’informe de l’Eurocambra sobre Pegasus

|

- Publicitat -

PSOE, PP, Cs i Vox volen que l’informe del comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus a la UE tingui menys referències al ‘Catalangate‘. Els quatre partits han presentat esmenes per rebaixar o qüestionar l’espionatge a l’independentisme i esborrar les mencions als 65 espiats a l’Estat, així com als processos judicials iniciats a països de la UE, en un evident intent de protegir la reputació de l’Estat espanyol.

En canvi, tant ERC com Junts volen afegir una esmena sobre la denúncia dels experts del Consell d’Europa a “l’escàndol” que suposa el ‘Catalangate’. Els partits independentistes també remarquen la negativa dels tribunals espanyols a investigar l’espionatge, mentre Junts afegeix també que l’espionatge s’ha fet sota governs de PSOE i PP.

Publicitat

Què diuen els partits espanyols?

Cs vol que el text posi en dubte la investigació de Citizen Lab i s’empara en unes suposades “anomalies” en la metodologia. La formació també qualifica el terme ‘Catalangate’ de “propaganda”, tot i que la majoria d’espiats són catalans. Vox també vol precisar que els eurodiputats de Junts espiats són “fugitius de la justícia” per intentar donar un “cop d’estat” el 2017.

En la línia de l’extrema dreta, el PP demana que es detalli que l’espionatge es va fer “coincidint amb el referèndum il·legal sobre la independència que va causar greus desordres”, tot i que dona més motius per pensar que el govern dels populars es trobava al darrere. Igualment, volen que es parli dels vincles no demostrats amb Rússia.

En el cas del PSOE, el partit vol detallar en una esmena que l’espionatge a l’independentisme és “presumptament” i les mesures que han pres les autoritats espanyoles des de les revelacions de Citizen Lab. La formació que governa a l’Estat també vol amagar que un dels grups “clau” de l’espionatge eren eurodiputats independentistes. A més, els socialistes pretenen afegir més referències a l’espionatge a membres del govern espanyol.

Et pot interessar  Independentistes i socialistes defensen la llei d'amnistia a l'Eurocambra i remarquen l'aval de la comissió de Venècia

La ponent lamenta que es vulguin silenciar les crítiques als governs

L’eurodiputada del grup Renew, Sophia In ‘t Veld, ha estat l’encarregada d’obrir el debat a les esmenes i s’ha mostrat especialment crítica amb els partits espanyols per la seva actitud. “Hi ha esmenes que pretenen eliminar parts de l’informe, sobretot aquelles que són crítiques amb un país o un govern”, ha lamentat. En aquest sentit, l’eurodiputada neerlandesa ha subratllat que cal fixar-se “més en els principis que no pas en la política” i ha reclamat una actitud “ferma” per part dels partits davant les recomanacions que puguin sortir de l’informe. De fet, In ‘t Veld ha recordat que tot el que surti del comitè Pegasus seran “recomanacions polítiques i no legislació”.

Per altra banda, la dirigent holandesa ha assenyalat la contradicció dels grups polítics que diuen que cal actuar, però a l’hora de la veritat no moguin fitxa. “No podem dir que l’espionatge és un problema, però després no emetre recomanacions”, ha reblat, contundent.

Alhora, ha reconegut que ha rebut “pressions considerables per part d’estats membres” per impulsar el comitè Pegasus. No obstant això, s’ha mostrat decidida a presentar un informe definitiu a finals d’abril que inclogui el màxim d’informació possible. “No comprometré tot el document per tenir la signatura de tothom; […] tots hem de fer front a veritats incòmodes“, ha avisat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut