Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Amnistia Internacional insta Pedro Sánchez a derogar d’una vegada per totes la llei franquista de Secrets Oficials

La norma permet amagar informació delicada sobre crims de guerra o els crims perpetrats durant la dictadura, perquè “poden danyar o posar en risc la seguretat i la defensa de l’Estat”

Maria Garcia 16/03/2023

L’organització Amnistia Internacional ha engegat una nova campanya amb la qual vol instar el govern de Pedro Sánchez a derogar la llei 9/1968, coneguda com la Llei de Secrets Oficials. La campanya ha recollit, fins ara, més de 12.000 signatures. El matí d’aquest dijous, 16 de març, representants de l’organització s’han plantat davant la Moncloa amb un cadenat de cartó que fa al·lusió als arxius classificats que amaga el govern espanyol, tot denunciant que la norma “continua classificant com a secrets assumptes que poden implicar violacions dels drets humans“.

La Llei de Secrets Oficials es va promulgar l’any 1968, encara en plena dictadura franquista, i només s’ha modificat una vegada, que va ser el 1978, més de 40 anys enrere. La norma protegeix qüestions de seguretat nacional, permetent així amagar informació delicada sobre crims de guerra o els crims perpetrats durant la mateixa dictadura, perquè “poden danyar o posar en risc la seguretat i la defensa de l’Estat“. El 2022 va haver-hi un primer intent per derogar aquesta llei, que va acabar fracassant.

Amb tot, la llei estableix que tots aquells assumptes, actes, documents, informacions, dades i objectes que puguin fer perillar els fonaments de l’Estat podran ser declarats “matèries classificades”, que es catalogaran com a “secrets”. “Secrets” pels quals tots els treballadors de l’Administració i de les Forces Armades estan obligats a “complir tantes mesures com hi hagi previstes” per tal de protegir-los. Davant el blindatge que hi ha al voltant d’aquestes matèries classificades, Amnistia denuncia que molts dels assumptes considerats “secrets”, com ara l’ús de material antidisturbis a Perú, l’enviament d’armes a Aràbia Saudí o els acords migratoris amb el Marroc poden constituir “violacions dels drets humans” de les quals, en ser assumptes secrets, ni la ciutadania ni els mitjans en saben res.

Amnistia Internacional, amb la nova campanya ‘Pedro Sánchez: què amagues? Obre la caixa dels Secrets Oficials!, pretén recollir el màxim nombre de signatures per tal d’instar el govern espanyol a jubilar aquesta arcaica i franquista norma d’una vegada per totes, i desclassificar així tota la informació que, al llarg dels últims 55 anys, ha estat amagada deliberadament.