Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Aragonès sobre JxCat i la CUP davant el 14-F: “No perdré ni un segon a recriminar-los res”

Defensa que 2021 sigui “l’any de la recuperació”

Avatar
Agències 20/12/2020
El vicepresident Pere Aragonès entrevistat telemàticament

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha dit que no farà campanya electoral contra JxCat i la CUP davant les eleccions previstes pel 14 de febrer: “No perdré ni un segon a recriminar-los res”.

 

En una entrevista en TVE de Catalunya aquest dissabte recollida per Europa Press, ha defensat incorporar la CUP a l’àmbit de la “governabilitat” i arribar a acords amb els comuns en el Parlament en la nova legislatura.

 

En aquest sentit, ha apostat per cercar noves correlacions de forces: “La independència o serà compartida o no serà, i per això hem de parlar del mecanisme amb què decidir-ho, que és el dret a l’autodeterminació”.

 

I ha afirmat que en campanya ERC no qüestionarà “el grau d’independentisme” del rival, sinó que apostarà per majories àmplies sense renunciar al diàleg i a la negociació amb el Govern central, la qual cosa considera que dona al moviment legitimitat a escala internacional.

 

PANDÈMIA

 

Preguntat per si les eleccions al Parlament seran el 14 de febrer, ha respost: “Aquesta pandèmia ens ha ensenyat que no podem donar per garantit res, sobretot a dos mesos vista, però treballarem” per assegurar la cita electoral en aquesta data.

 

Sobre la campanya de la vacunació del Covid-19, ha afirmat que “les vacunes que se subministraran són segures”, i ha afegit que la recuperació arribarà el 2021 tant de la mà de la vacuna com de la responsabilitat individual.

 

Ha defensat la gestió del Govern en les residències després de detectar les necessitats d’aquests centres durant la pandèmia, que ha obligat medicalitzar-les i a dirigir la seva “governança” des de la Generalitat, i ha afegit que confia en tots els consellers, en preguntar-se-li pel titular de Treball, Assumptes socials i Famílies, Chakir El Homrani.

 

Preguntat per si mantindria al conseller en el Govern, en cas de ser investit president de la Generalitat, ha demanat esperar al resultat electoral perquè “ningú espera que hi hagi un partit que governi amb majoria absoluta”, per la qual cosa augura pactes.

 

AJUDES I IMPOSTOS

Sobre les ajudes als autònoms per la Covid que la Generalitat ha començat a pagar aquesta setmana, Aragonès ha lamentat que “mai cap ajuda podrà compensar-los” per les pèrdues, i ha defensat que Catalunya ha adoptat mesures en l’àmbit tributari per rebaixar la càrrega impositiva als contribuents durant la pandèmia.

 

En l’àmbit català –ha detallat– s’ha posposat l’entrada en vigor de l’impost sobre emissions de CO2 de vehicles i el cobrament de la taxa turística, a més d’introduir rebaixes en el cànon de l’aigua i en el tram autonòmic de l’IRPF.

 

En canvi, el també conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat ha defensat no haver modificat la quota per l’impost de successions i sobre patrimoni, perquè “afecten la riquesa acumulada, no als ingressos que es tenen”.