Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Vuit de cada deu persones cuidadores no professionals són dones

ACN Barcelona.-Vuit de cada deu persones cuidadores no professionals són dones, de les quals més de la meitat tenen entre 45 i 64 anys, segons l’estudi ‘Qualitat de vida de […]

Avatar
Agències 31/03/2020

ACN Barcelona.-Vuit de cada deu persones cuidadores no professionals són dones, de les quals més de la meitat tenen entre 45 i 64 anys, segons l’estudi ‘Qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals” elaborat per la Fundació Pere Tarrés. Mentre que el 46,9% de les dones que tenien feina van deixar de treballar, parcial o completament, per dedicar-se a les cures, només el 18,3% dels homes ho van fer. Els autors de l’estudi apunten que els efectes en els salaris i ingressos, en les cotitzacions a la seguretat social i en les pensions per jubilació “es veuen clarament perjudicades”. L’estudi, elaborat a partir de 214 enquestes, conclou que les dones estan “en una situació altament vulnerable en relació als seus propis drets i la seva salut”.

El 60,4% de les cuidadores es considera com a la màxima responsable de la persona dependent i un 65,4% veu la cura com una tasca natural. Segons els autors de l’estudi aquest fet indica “la falta de co-responsabilitat de les tasques de cures per part d’altres membres de la família i de l’estat i la reproducció dels rols de gènere basats fortament en la divisió sexual del treball i de l’afecte”.Pel que fa a la dedicació, les dones cuidadores dediquen una mitjana de 14,6 hores al dia a la cura, 2 hores més que els homes quan cuiden. Respecte a la tipologia de cures, les dones cuidadores es fan càrrec, principalment, de les necessitats d’higiene com rentar-se (57,2%) o preparar els àpats i alimentar-se (63,6%). Les dones cuidadores tenen una pitjor percepció de la pròpia qualitat de vida en comparació amb els homes cuidadors. De fet, el 62% de les persones cuidadores se sent cansada, un 56% té por al futur, el 80% no se sent lliure per organitzar la seva vida i un 79% creu que no disposa del temps lliure suficient per dedicar-se’l a sí mateixa. El 78% de les persones enquestats no compta amb cap servei o prestació i el 62% considera que els seus ingressos no són suficients per estalviar o per fer front a alguna despesa extra.L’estudi constata “un augment de l’edat de les persones cuidadores” i apunta que “un segon perfil emergent és el de dones cuidadores de 80 anys i més que estan cuidant de la seva parella també octogenària”. En el context de l’emergència sanitària pel coronavirus els autors apunten que la situació s’ha agreujat més.