Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Un milió de treballadors estan afectats per la crisi del covid-19 a Catalunya, segons els sindicats

ACN Barcelona.-Un milió de treballadors s’han vist afectats per la crisi del covid-19 a Catalunya, segons els càlculs aproximats del sindicat Comissions Obreres (CCOO). L’organització suma els més de 520.000 […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Barcelona.-Un milió de treballadors s’han vist afectats per la crisi del covid-19 a Catalunya, segons els càlculs aproximats del sindicat Comissions Obreres (CCOO). L’organització suma els més de 520.000 treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO), que passaran a cobrar atur temporalment, al mig milió d’acomiadaments que calculen que s’han produït en les dues setmanes des que es va decretar l’estat d’alarma. En una entrevista amb l’ACN, el secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, ha detallat que gran part dels acomiadaments detectats són rescissions de contractes temporals, a temps parcials o fix de curta durada amb indemnitzacions poc abundants.

Aquest mig milió de persones que haurien perdut la feina a Catalunya s’enduria la “factura més greu de la crisi sanitària” si s’entra en un periode de recessió econòmica de resultes de la pandèmia de coronavirus “com sembla indicar”, adverteix Pacheco.En el pitjor moment de la crisi econòmica del 2008, a Catalunya hi va haver gairebé 950.000 aturats. Per tant, entre persones que s’han d’acollir a un ERTO i acomiadats, ja hi podria haver més persones a l’atur que en el pic més alt de desocupats després de l’esclat de la bombolla immobiliària i de la crisi financera.Aquestes xifres podrien incrementar-se perquè, també segons previsions de Comissions Obreres, els treballadors afectats per un ERTO poden pujar fins a les 750.000 persones.Tant des de CCOO com des de l’altre sindicat majoritari, la UGT, demanen al servei Públic d’Ocupació (SEPE) que faci “tot el que sigui necessari” per assegurar que els treballadors que ho necessitin percebin la prestació d’atur a principi d’abril i que no hagin d’esperar més d’un mes a rebre aquest subsidi.En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de divendres, la ministra de Treball Yolanda Díaz va prometre que els treballadors afectats per ERTO cobrarien “quan toca”. Poca estona abans el SEPE havia admès en un comunicat que els pagaments de les prestacions podien retardar-se a causa de la saturació del sistema.En aquest sentit, Camil Ros de la UGT ha dit a l’ACN que espera que s’incrementin els recursos del SEPE per assegurar-se que les persones afectades per la crisi del covid-19 cobrin el més aviat millor. “Si no poden pagar el 10, que ho facin el 15 d’abril. La gent ha de tenir ingressos si no començarem a tenir problemes amb els lloguers, les hipoteques, i, en els casos de més vulnerabilitat, amb l’alimentació”.D’altra banda, Pacheco ha assegurat que el primer tap del procés es troba en la tramitació mateixa de l’Expedient de Regulació d’Ocupació temporal al Departament de Treball del Govern. Tot i admetre “preocupació”, ha afirmat que els sindicats estan treballant conjuntament amb les administracions per accelerar els processos i ha recordat que el SEPE ha automatitzat i flexibilitzat els tràmits de l’atur. Per aquest motiu, defensa que “serà en els casos minoritaris” que no podran cobrar el 10 d’abril.