Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Un investigador de la UAB i l’IMIM analitzarà com s’adapten cervell, ment i cos per a la maternitat

ACN Barcelona.-L’investigador del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i adscrit a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) analitzarà com s’adapten el […]

Avatar
Agències 31/03/2020

ACN Barcelona.-L’investigador del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i adscrit a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) analitzarà com s’adapten el cervell, la ment i el cos per a la maternitat. El recercador ha obtingut un ajut Advanced Grant de l’European Research Councile per desenvolupar el projecte ‘Becoming a mother: an integrative model of the adaptations for motherhood during pregnancy ant he postpartum period’ (BEMOTHER). La subvenció és de prop de 2,5 milions d’euros i s’executarà en un període de cinc anys.

Vilarroya “va ser el primer a descobrir que una xarxa d’àrees cerebrals experimenta canvis importants que duren com a mínim dos anys i estan involucrats en la forma en què la mare es relaciona amb el seu nadó”. Mitjançant l’anàlisi d’imatges de ressonància magnètica, els investigadors van observar com en les dones que han viscut el primer embaràs es modifica la matèria gris en regions implicades en les relacions socials. Aquest descobriment va obrir nous reptes científics que el grup de Vilarroya s’ha proposat investigar en el marc del nou projecte . L’estudi comptarà amb la col·laboració de la doctora Susanna Carmona, de la Fundació per a la Investigació Biomèdica de l’Hospital Gregorio Marañón i el doctor de l’IMIM Óscar Pozo.La investigació pretén establir quan i com es reorganitza el cervell durant l’embaràs, identificar els mediadors hormonals que faciliten i dirigeixen aquesta reorganització i establir l’evolució de la conducta i la psicologia maternal des del moment en que queda embarassada fins a dos anys després el part. L’objectiu final és integrar totes les troballes per construir un model pioner sobre com es prepara el cervell, la ment i el cos d’una dona per afrontar la maternitat. Vilarroya ha considerat que els canvis cerebrals i psicològics experimentats per les dones que són mares ha estat poc estudiat, com a conseqüència del “biaix sexual en la ciència”, i s’ha proposat canviar aquesta situació. El nou projecte pot tenir un impacte important en àrees de coneixement com la recerca en la psicologia de la dona, la neurociència reproductiva, la plasticitat neuronal, la salut mental i la psicologia del desenvolupament.