Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

UGT considera una “temeritat” derivar estudiants d’FP a l’IOC i alerta d’un augment de l’abandonament

ACN Barcelona.-UGT ha criticat l’actuació del Departament d’Educació per fer front a l’increment de la demanda per cursar Formació Professional. “És un problema d’ignorància o incompetència perquè solucions n’hi ha”, […]

Agències 09/09/2021

ACN Barcelona.-UGT ha criticat l’actuació del Departament d’Educació per fer front a l’increment de la demanda per cursar Formació Professional. “És un problema d’ignorància o incompetència perquè solucions n’hi ha”, ha afirmat el responsable d’FP del sindicat, Jesús Martín. Entre d’altres, el sindicat veu una “temeritat” derivar alumnes senes plaça a l’Institut Obert de Catalunya (IOC) en els cicles més demandats. Martín ha assegurat que això incrementarà l’abandonament escolar ja que la primera opció d’aquests estudiants no era la virtualitat, al mateix temps que ho ha considerat contradictori amb l’aposta per la presencialitat. UGT també ha acusat Educació de mentir amb les xifres i de desentendre’s de l’FP de grau superior.

La portaveu d’Educació al sindicat, Cristina Martín, ha acusat el Departament de jugar amb les paraules perquè si bé és cert que hi ha places vacants, és en aquells cicles que els alumnes no han demanat. Per això, ha vaticinat que molts alumnes s’acabaran apuntant a allò que no els agrada i acabaran abandonant, mentre que d’altres ni ho intentaran. El resultat serà “un percentatge de joves que ni treballen ni estudien”, ha dit. Davant d’aquest situació ha demanat flexibilitzar l’oferta i tenir en compte quina és la demanda real. D’altra banda, ha criticat que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, afirmés que no podia garantir que tots els estudiants que volien estudiar un cicle formatiu de grau superior obtinguessin plaça, com sí va fer en el cas dels mitjans. Martín ha afirmat que se li ha de donar la importància que mereix també a aquest nivell. Segons UGT, unes 9.000 sol·licituds per fer aquests estudis quedaran desateses. “És una vergonya total”, ha afirmat el responsable d’FP al sindicat. Martín ha criticat també que part de la solució d’Educació hagi estat augmentar places en els grups, pujar ràtios per tant, quan totes les autoritats sanitàries estan recomanant el contrari en plena pandèmia. El portaveu ha assegurat que la UGT té propostes i moltes d’elles sense pràcticament cost econòmic. Per exemple, ha considerat que el cicle de sistemes informàtics, dels més demandats, només requeriria habilitar una aula més i racionalitzar els horaris. “No és un gran problema logístic”, ha manifestat. A més, ha apuntat que les pràctiques no es farien fins al tercer trimestre i hi hauria temps, i empreses, per organitzar-les.Martín ha insistit que la preinscripció es va fer a l’abril i per això ha asseverat que tot plegat es podria haver fet d'”una altra manera”. Ha recordat que tot i que Cambray és conseller nou, ERC i Junts porten governant anys en coalició i l’increment de l’FP s’ha mantingut “imparable” des de fa temps. “No és una cosa nova”, ha recriminat. Dubtes sobre els protocols del nou cursPel que fa al nou curs en general, l’UGT ha posat en dubte que puguin tirar endavant classes on alguns alumnes podrien estar confinats i d’altres no, ja que els majors de 12 anys que hagin completat la pauta de vacunació contra la covid-19 no s’hauran de confinar en cas de positiu a l’aula. En aquest sentit, la portaveu ha assegurat que es manté la bretxa digital. A més, ha dit que s’ha d’aprofitar la baixada de la natalitat per reduir les ràtios a les aules i ha reclamat recursos per poder aplicar el decret de l’escola inclusiva i deixar de posar “pegats”. Per últim, ha criticat que hi ha demandes laborals que continuen sense tenir resposta i ha instat Cambray a negociar de veritat.