Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

SOS Racisme constata que l’actual estat d’alarma “multiplica el racisme institucional” i denuncia “abusos policials”

ACN Barcelona.-SOS Racisme constata que l’actual estat d’alarma “multiplica el racisme institucional” i denuncia “abusos policials” cap a poblacions migrants. En un comunicat, l’entitat condemna abusos “enregistrats i notificats” per […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Barcelona.-SOS Racisme constata que l’actual estat d’alarma “multiplica el racisme institucional” i denuncia “abusos policials” cap a poblacions migrants. En un comunicat, l’entitat condemna abusos “enregistrats i notificats” per diferents persones al Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD). Segons SOS Racisme, “s’estan donant als carrers arran de l’aplicació del decret d’estat d’alarma” en un context en què hi ha “menys control, més por i poc escrutini ciutadà”. A més, manifesten també “l’absolut rebuig” a les identificacions “per perfil racial totalment discrecionals”. Davant d’aquesta realitat, l’organització exigeix crear mecanismes interns d’avaluació i control de la feina policial i que s’investiguin els “abusos” per frenar la “impunitat policial”.

També demana que la seguretat ciutadana “deixi de ser concebuda com un bé exclusiu per a persones blanques, espanyoles i de classe mitjana”. De fet, l’entitat critica que els discursos polítics s’adrecin “als i les espanyoles”. “La militarització dels carrers es veu emparada per un discurs proteccionista inqüestionable que, un cop més, només contempla una part de la població. Seguretat per a qui? Salut per a qui?”, reflexionen des de SOS Racisme.Identificació per perfil racialSegons l’organització, el nou context d’estat d’alarma altera dos vessants importants que intervenen en la “perfilació racial”. D’una banda, que la policia pugui identificar qualsevol persona que sigui al carrer pel simple fet de trobar-s’hi. “Per desgràcia, tal com es constata a l’informe ‘L’aparença no és motiu’, les poblacions més susceptibles de ser identificades són migrants i racialitzades no-blanques”, recorden.D’altra banda, arran del confinament els carrers estan pràcticament buits i això significa que no hi ha “testimonis” davant d’eventuals abusos. “Quan no hi han mirades al voltant, una identificació per perfil racial té moltes més possibilitats de convertir-se en una agressió o abús”, alerten.A més, lamenten que la decretació de l’estat d’alarma no hagi anat acompanyada de l’establiment de mesures de control per possibles actucions policials “desproporcionades”.