Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Solé reclama a la Comissió Europea mesures per garantir la igualtat d’oportunitats de llengües com el català a Internet

ACN Estrasburg – L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha demanat aquest dimarts a la comissària d’Innovació, Recerca i Cultura, Mariya Gabriel, prendre mesures per garantir la igualtat d’oportunitats de llengües com […]

Agències 14/03/2023

ACN Estrasburg – L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha demanat aquest dimarts a la comissària d’Innovació, Recerca i Cultura, Mariya Gabriel, prendre mesures per garantir la igualtat d’oportunitats de llengües com el català a Internet. En una reunió amb Gabriel al Parlament Europeu, Solé ha defensat que cal que l’executiu europeu tingui “iniciativa política” per revertir la “desigualtat” que pateixen algunes llengües europees a Internet, que, ha subratllat, “no estan protegides” en el món digital. Segons ha afirmat l’eurodiputat d’ERC en una atenció a mitjans després de la trobada, la comissària ha compartit la seva “preocupació” sobre la situació, malgrat subratllar que veu difícil l’impuls d’un programa específic sobre aquesta qüestió.

“La Unió Europea té un compromís en promoure el multilingüisme, però hem de tenir un projecte o un programa d’actuació específic en l’àmbit digital, en l’àmbit de les tecnologies de la llengua, per tal de facilitar la igualtat d’oportunitats entre totes les llengües europees”, ha dit Solé, tot subratllant que llengües com l’anglès, el castellà, el francès i l’alemany tenen més protecció que la resta a Internet.

Per Solé, cal que el projecte per impulsar la igualtat d’oportunitats entre les llengües a en el món digital no distingeixi entre llengües oficials i no oficials a la Unió Europea. “S’han de protegir totes i s’han de dotar totes les llengües de suport tecnològic”, ha reivindicat.

Concretament, l’eurodiputat republicà ha demanat a Gabriel convertir les conclusions d’un estudi de la Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística que adverteix d’aquests riscos en un programa europeu per garantir la igualtat d’oportunitats de les llengües a Internet. La intenció, ha dit Solé, és que Brussel·les aporti així recursos i finançament per “revertir la tendència de la desigualtat lingüística”.

“(La comissària) comparteix que cal unir esforços i que també hi ha una oportunitat de mercat i una oportunitat tecnològica relacionada amb la sobirania tecnològica europea”, ha afirmat Solé. Ara bé, ha admès que la proposta que la Comissió Europea creï un programa per a aquesta qüestió és més complicada perquè, entre d’altres, ha de rebre la llum verda dels estats i, segons Gabriel, els 27 no comparteixen aquesta preocupació.

<strong>Carta a Gabriel</strong>

La reunió de Solé amb Gabriel s’ha produït arran d’una carta enviada a la comissària en què alertava de la possible extinció digital de moltes llengües europees. En la carta, signada per gairebé una vintena d’eurodiputats, reclamava accions per garantir la igualtat lingüística a Internet perquè, apuntava, “no totes les llengües europees estan igualment presents i potenciades en termes de serveis digitals i oportunitats”.

Tot citant un estudi de la Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística, la carta avisava que l’anglès és l’idioma que més suport tecnològic rep, seguit de l’alemany, el castellà i el francès, que ja tenen la meitat del suport que l’anglès. “La distància entre l’anglès i la resta d’idiomes s’està fent cada cop més gran”, advertien els eurodiputats.

A banda de Solé, també donaven suport a la carta per impulsar la igualtat lingüística a Internet la també eurodiputada d’ERC Diana Riba, el representant dels comuns Ernest Urtasun i els de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. De la vintena d’eurodiputats que donen suport a la iniciativa, la majoria són del grup dels Verds, però també hi ha dues liberals i una de l’Esquerra.