Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Sant Feliu de Guíxols promou que els alumnes de batxillerat artístic s’involucrin en la creació d’una exposició

ACN Sant Feliu de Guíxols.-Els alumnes de segon de batxillerat de l’Institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) s’han convertit en comissaris d’una exposició de l’escultor Nei […]

Avatar
Agències 26/03/2021

ACN Sant Feliu de Guíxols.-Els alumnes de segon de batxillerat de l’Institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) s’han convertit en comissaris d’una exposició de l’escultor Nei Albertí. Es tracta d’un procés que va néixer fa cinc anys, amb el suport de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, per tal de treure rendiment al “potencial” artístic del municipi. Els estudiants participen des de zero en tot el procés de creació: des d’escollir el color, als cartells o a la difusió. L’objectiu és que aprenguin com es fa una exposició professional i la capitanegin. “No teníem ni idea de com fer-ho i ara, després de tot el procés, crec que ens veuríem en cor de fer qualsevol altra exposició”, explica la Dàlia Jacomet.

Sant Feliu de Guíxols té la voluntat de convertir-se en Ciutat d’Art. Entre els seus projecte, hi ha el futur Museu Carmen Thyssen o la celebració del Dia de l’Art. Va cinc anys, a més, va néixer una col•laboració amb l’Institut Sant Elm. L’objectiu: aconseguir que els seus alumnes de batxillerat artístic participessin activament en el procés de creació d’una exposició professionals. Al llarg de cinc edicions, els estudiant ha col·laborat amb diversos artistes en exposicions que s’han fet en espais tancats. En l’edició d’enguany i a causa de la pandèmia, es va decidir que l’obra s’havia d’ubicar en un espai obert i van escollir l’artista del municipi Nei Albertí, que habitualment exposa a l’exterior i que treballa, sobretot, amb teles. L’artista, a les ordres dels estudiants “Jo, normalment, agafo les regnes del procés però, en aquest cas, he jugat a preguntar-los a ells què volien fer, a fer el jo d’adaptar-me a la seva manera de pensar i, tot i que sempre hi ha unes normes, he intentar treure el meu ego”, explica Albertí. El resultat: un peça de tela i fil que es podrà veure fins al 6 d’abril a la Rambla del Portalet. La mostra porta el nom de ‘C’EST’, que és l’acrònim de Canvi, Evolució, Sensació i Transformació. Els alumnes de segon curs han estat part activa de tot el procés que implica comissariar una obra: des de la selecció de l’artista, a la concepció de la mostra, elaborar els materials i, fins i tot, participar en la seva elaboració. Una de les alumnes, Dàlia Jacomet, diu que el projecte ha estat una experiència nova. “”Mai havíem tingut contacte amb un artista i mai havíem estat fent una obra”, explica. El que més els ha sorprès, segons l’Aina Rosell, ha estat el procés de generar l’obra. “Estàs creant una cosa del no res”, remarca. Per fer-ho, el projecte compta amb una part teòrica, on se’ls explica en què consisteix cada fase del procés, i una de pràctica, on apliquen els coneixements adquirits. A nivell educatiu, la tutora dels alumnes que hi ha participat, Olga Massaguer, valora molt positivament la iniciativa perquè els dona unes “eines” que els alumnes no poden adquirir a les classes i els permet conèixer “moltes vessants professionals”. “Segur que, a la llarga, tot això ho podran aprofitar”, diu la cap de Cultura de Sant Feliu, Marta Barniol.