Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Reus no proveirà la ciutat amb aigua del pantà de Riudecanyes durant la campanya de reg

ACN Reus – L’Ajuntament de Reus ha acordat posposar temporalment el proveïment d’aigua a la ciutat procedent del pantà de Riudecanyes. Segons fonts municipals, l’objectiu és optimitzar la campanya anual […]

Agències 08/08/2022

ACN Reus – L’Ajuntament de Reus ha acordat posposar temporalment el proveïment d’aigua a la ciutat procedent del pantà de Riudecanyes. Segons fonts municipals, l’objectiu és optimitzar la campanya anual de regadiu agrícola per part dels pagesos de la Comunitat de Regants del pantà. “Una suspensió temporal del proveïment, deguda a la sequera, que no és la primera vegada que s’aplica”, matisa el consistori. “Aquesta ha estat una pràctica habitual en els tres estius de sequera i es porta a terme de manera acordada amb la comunitat de regants”, recorda en un comunicat. Per la seva banda, els regants ja han anunciat que presentaran al·legacions davant la negativa de la Generalitat al transvasament des del pantà de Siurana al de Riudecanyes.

Davant la negativa del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural d’autoritzar el transvasament de 0,6 hm³, previst a l’abril, la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes ja ha reaccionat i ha decidit presentar-hi al·legacions, tal com exposa en un comunicat emès aquest dilluns.

La Comunitat de Regants argumenta que l’embassament de Siurana ha estat alguna vegada en cotes més baixes i que “no s’ha produït cap impacte mediambiental”. “L’any 2000 van quedar 300.000 m³ i no es va morir cap peix ni hi va haver cap impacte mediambiental”, etziba. 

A partir d’aquí, retreu que l’òrgan que ho ha decidit “és possible que no en tingui competències”. “Ni és la seva conca ni s’ha declarat l’estat d’alerta de la conca”, critiquen els regants. Recorden que l’agricultura “també es medi ambient”. “Fets com aquests aboquen a la desaparició de l’agricultura a les nostres comarques, ja molt castigades per la greu crisi de preus tant de l’avellana com de l’oliva”, lamenten.

<strong>Al·legacions per evitar la suspensió del reg</strong>

Per tot plegat, avisen que, dins els quinze dies atorgats per la Comissió de Seguiment de la Sequera, la Comunitat de Regants presentarà al·legacions. “L’aigua que surt de l’embassament de Siurana surt pels desguassos de fons, per tant, és l’aigua menys oxigenada, i el sòl es un depurador natural de l’aigua”, exposa. 

La Comunitat de Regants assegura que “no desistirà per tots els mitjans” de defensar els seus drets i “buscar les solucions d’urgència pertinents” per tal que no s’hagi de suspendre el reg, “cosa que passaria si no es troba cap solució el proper 15 d’agost, quedant dues setmanes encara de la temporada de reg”.

La Comunitat recorda que aquesta temporada ja es va veure retallada en la seva dotació en un 60% i que es va dissenyar d’acord amb la Comissió de Desembassaments i la Resolució del Director de l’Agència Catalana de l’Aigua de 27 de maig de 2022.

<strong>La implicació de la ciutat de Reus</strong>

Des de Reus s’afegeix que la temporada de regadiu de l’embassament de Riudecanyes es perllonga aquest any des de juny fins a final d’agost i que, el fet que durant aquest període Reus no utilitzi l’aigua que li correspon segons els drets de desembassament, permetrà “optimitzar la campanya de regadiu tant des d’un punt de vista tècnic com de disponibilitat de recursos hídrics”.