Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Protecció de Dades veu proporcionat instal·lar càmeres a una llar d’infants si hi ha indicis de fets il·lícits greus

ACN Barcelona – L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat) ha considerat “proporcionat” instal·lar càmeres de videovigilància en una llar d’infants si hi ha “indicis raonables de la possible comissió […]

Agències 22/02/2023

ACN Barcelona – L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat) ha considerat “proporcionat” instal·lar càmeres de videovigilància en una llar d’infants si hi ha “indicis raonables de la possible comissió d’un fet il·lícit greu per part d’una persona treballadora vers algun dels infants, de manera excepcional i limitada en el temps”. El dictamen respon a la consulta d’un delegat de protecció de dades que plantejava diverses qüestions relacionades amb la instal·lació d’aquest tipus d’aparells en llars d’infants municipals. La consulta s’interessava tant pel cas d’il·lícits penals, com per verificar el compliment de les obligacions de la plantilla com perquè els pares poguessin veure en directe imatges sobre les activitats dels seus fills.

En el cas concret del control de les obligacions laborals, l’Apdcat recorda, a partir de la legislació vigent, que la mesura que s’adopti ha de ser “proporcionada a la finalitat perseguida”. En aquest sentit, l’entitat cita la jurisprudència del Tribunal Constitucional per subratllar que la videovigilància en l’àmbit laboral “no pot suposar un control desproporcionat del conjunt de les persones treballadores”.

Així, la vigilància amb càmeres “de manera contínua”, que abasti “el conjunt de persones treballadores” i “sense fer esment a cap risc en particular” resultaria “desproporcionada” i “un excés del poder directiu de què disposa l’empresari”.

Finalment, i pel que fa a la instal·lació de càmeres de vídeo perquè els pares puguin veure en directe què fan els seus fills mentre són a la llar d’infants, l’Apdcat alerta que la mesura proposada també afectaria el personal laboral i que, per tant, caldria comptar amb el seu consentiment. Alhora, en tant que menors, per poder enregistrar els infants caldria el consentiment dels seus tutors.

Sobre això, l’entitat subratlla que aquest consentiment hauria de ser lliure. I afegeix: “Tenint en compte les dinàmiques pròpies de l’entorn escolar, especialment les relacions que es donen en els grups de pares, podria resultar si més no qüestionable que ens trobéssim davant un consentiment lliurement atorgat pels progenitors i/o tutors legals dels menors”.

Alhora, l’Apdcat posa l’accent en la dificultat de gestionar una situació d’aquest tipus en el supòsit que, per exemple, una de les famílies decidís retirar el consentiment. Per tot plegat, l’entitat considera que el responsable de la llar d’infants “no tindria legitimació suficient” per instal·lar les càmeres.