Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de abril del 2024

Orhan Pamuk publica ‘Nits de Pesta’, una novel·la sobre la supervivència davant l’”amenaça” d’una pandèmia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Premi Nobel de Literatura 2006 Orhan Pamuk (Istanbul, 1952) publica aquest dijous la novel·la ‘Nits de Pesta’ (Més Llibres). La nova obra de l’escriptor turc proposa un viatge al passat al mateix moment que retrata el present. L’autor planteja un món on la pesta bubònica és una “terrible amenaça” i explica històries de supervivència i de lluita d’uns protagonistes que conviuen amb les prohibicions pròpies d’una quarantena per una pandèmia i la inestabilitat política que genera. Amb una atmosfera “asfixiant” es produeixen “insurreccions i assassinats” que conviuen amb les demandes de llibertat, amor i actes heroics. La novel·la també aborda els ponts “possibles i impossibles” entre Orient i Occident.

La novel·la s’ambienta en l’abril de 1901 i arrenca amb un vaixell que es dirigeix a l’illa ficcionada de Minguer, la perla del Mediterrani oriental. En el vaixell hi ha la princesa Pakize Sultan, neboda del sultà Abdülhamit II, i el seu recent marit, el doctor Nuri, però també un misteriós passatger que viatja d’incògnit: el cèlebre inspector en cap de sanitat de l’imperi otomà que s’ha d’encarregar de confirmar els rumors de pesta que han arribat fins el continent.

Publicitat

A la capital portuària ningú es pot imaginar l’amenaça que arriba ni la revolució que es pot produir. Des del present, l’obra aborda els mesos més intensos que van canviar el rumb històric de l’illa otomana, marcada pel fràgil equilibri entre els cristians i musulmans.

Pamuk va començar a escriure la nova novel·la el 2016 i la va acabar en plena pandèmia de la covid-19. El treball mostra com enmig d’una ciutat impregnada per la pesta, es presenta la possibilitat que la llibertat neixi de la catàstrofe i que des d’allà pugui tornar a arrencar el món.

L’autor de ‘Nits de Pesta’ ha explicat en roda de premsa que quan va ser conscient de l’inici de la pandèmia de la covid-19 no va modificar res de l’obra que estava acabant d’escriure. “Vaig reduir les descripcions sobre les quarantenes perquè vaig pensar que tothom ja sabia com funcionava”, ha explicat. “Em vaig sentir gelós de la realitat perquè vaig tenir la sensació que el meu món de l’escriptura es convertia en públic i em va molestar”, ha comentat.

Sobre les pandèmies, ha aplaudit que sempre acaben desapareixent perquè la humanitat les supera. També ha celebrat que cada vegada hi morin menys persones. Això sí, ha manifestat que és sorprenent com a cada pandèmia la humanitat es comporta de la mateixa manera: d’una banda reclamen als governs que protegeixin la població i simultàniament els reclamen que no els restringeixin les llibertats ni l’economia.

Com a escriptor ha explicat que sent l’obligació d’entendre a tothom i de ser empàtic, també amb els fonamentalistes. Tot i això, ha reconegut que li ha costat identificar-se i parlar d’aquelles persones contràries a totes les mesures contra la covid-19. “Quan dic que no els entenc no em sento orgullós, és un punt dèbil perquè un escriptor ha d’entendre-ho”, ha sostingut.

Pamuk ha explicat que quan escriu “planifica molt”. “Tinc molts llibres no escrits. Prenc nota constantment d’anotacions per futures novel·les. Deu m’ha donat molta imaginació”, ha celebrat. L’autor ha explicat que ha situat la novel·la en una illa imaginària perquè volia parlar d’assumptes generals i fer-ho a partir de la ficció.

<strong>Una guerra “immoral”</strong>

Respecte la guerra entre Rússia i Ucraïna, Pamuk l’ha titllat “d’immoral” i ha criticat que Rússia mati milers de persones perquè Ucraïna no vol formar part de l’antic bloc de la URSS. “El més vergonyós de la guerra és que tot està obert. Podem trobar qualsevol vídeo a internet”, ha explicat.

<strong>Acusacions de la justícia turca</strong>

Sobre el fet que la justícia turca investigui Pamuk “per insults al fundador de Turquia” en la novel·la, l’autor del treball ha dit que no són “certes” les acusacions que ha rebut. “Són acusacions kafkianes “, ha lamentat.

El novel·lista ha assegurat que no té por perquè al seu país ja hi ha hafgut molts periodistes “valents” que han anat a la presó. Ha carregat contra el govern del president de Turquia, Recep Tayyip Erdoğan, en creure que en els últims anys ha acabat amb la llibertat d’expressió. S’ha mostrat convençut que a les properes eleccions Erdoğan perdrà el poder.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió