Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023
Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023

Omar Sy presenta a Barcelona el film ‘Padre y soldado’ en el marc del BCN Film Fest

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El popular actor francès Omar Sy visita aquest dimecres el BCN Film Fest per l’estrena del seu nou film, la cinta bèl·lica ‘Padre y soldado’, de Mathieu Vadepied. El darrer dels grans noms que trepitjaran el festival aquesta edició ha explicat a l’ACN la connexió especial que té amb aquesta pel·lícula, on encarna un dels molts senegalesos que França va reclutar a principis del segle XX i que van combatre a la Primera Guerra Mundial. A la ficció, Sy s’allista voluntari per intentar alliberar i, després, fer companyia al seu fill, que ha estat capturat i obligat a ser soldat. Tots dos són enviats a França, on seran carn de canó d’un conflicte cruent que, a més, els pot arribar a separar pel rang que el fill va adquirint dins de l’exèrcit.

L’actor francès Omar Sy, conegut pels seus papers a ‘Intocable’ i la sèrie ‘Lupin’, és el convidat estrella d’aquest dimecres al BCN Film Fest. En companyia del director de ‘Padre y soldado’ (‘Tirailleurs’), Mathieu Vadepied, Sy participarà aquest vespre en la projecció de la pel·lícula als cinemes Verdi.

Publicitat

Aquest matí actor i director han atès els mitjans per parlar d’aquest film bèl·lic que recorda un episodi fosc de la història de França, el reclutament forçós de joves soldats senegalesos per combatre a la Primera Guerra Mundial. D’entrada Sy ha aclarit que no hi ha una connexió familiar amb la història, per bé que el seu pare sigui Senegalès. Em vaig sentir interpel·lat per la història, que me’n va parlar ja quan vam coincidir a ‘Intocable’.

“Em toca més per la banda que parla d’un pare i d’un fill, i jo soc pare i fill. Amb la meva família… poca cosa. Que jo sàpiga a la meva família no hi havia ‘tirailleurs’ (soldats que van combatre amb França), i la relació en tot cas és amb Senegal i amb França (en general)”, ha manifestat a l’ACN.

Vadepied ha abundat en la història paternofilial que planteja el seu film. És u npare que rebuja sotmetre’s al que els imposen els colonitzadors i no vol que el seu fill s’enroli i ho ha de fer ell per intentar que no marxin. També està contra el combat, contra matar ningú. El director i també Sy coincideixen que el pare (Sy) es rebel·la contra el destí “al preu de la seva vida”, i que està disposat a tot per salvar el seu fill.

<strong>Ni jutjar ni amagar el passat colonial</strong>

Ambdós coincideixen, també, a l’hora d’interpretar el sentit del fim. Creuen que no es tracta de “jutjar” França, sinó que l’ambició era fer viure als espectadors la mirada dels ‘tirailleurs’ envers aquella realitat. “Es pregunta coses, la pel·lícula, que han estast ocultades. No és un film contra, sinó a favor d’un reconeixement i l’explicació i presa de consciència d’una història comuna que és la dels combatents que han ‘participat’ en diferents conflictes en que França ha estat involucrada”, remarca Vadepied. “Explica la història de la manera més neutra possible i deixa que cadascú jutgi. No era la reputació de França el que ens interessava, era ser el més verídic possible”, el secunda Omar Sy.

Preguntat per quan reapareixerà la seva vis còmica a la gran pantalla, Sy, que ahir va rebre amb “sorpresa” el Premi Honorífic dels Premis Sant Jordi de RNE, ha dit que habitualment ja en fa, de comèdia, però que li agrada el gènere sempre que tingui “quelcom de drama”. Com és el cas paradigmàtic del seu gran èxit, ‘Intocable’. “El riure funciona amb aquest contrast, perquè la vida és així. M’agrada quan hi ha alguna cosa a explicar, alguna cosa dramàtica. De comèdia lleugera no en faig perquè m’interessa menys”, ha exposat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió