Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Moody’s avisa que les ajudes estatals contra el covid-19 són un risc a llarg termini per als bancs

ACN Brussel·les.-L’agència de ràting Moody’s alerta que les ajudes estatals contra el covid-19 creen “beneficis a curt termini”, però també “riscos” a llarg termini per als bancs. “Aquestes mesures mitiguen […]

Avatar
Agències 31/03/2020

ACN Brussel·les.-L’agència de ràting Moody’s alerta que les ajudes estatals contra el covid-19 creen “beneficis a curt termini”, però també “riscos” a llarg termini per als bancs. “Aquestes mesures mitiguen col·lectivament els riscos a les institucions financeres, però alguns elements d’aquests programes poden augmentar els riscos a les institucions financeres individuals en el llarg termini”, avisa l’agència de ràting. Concretament, Moody’s diu que les moratòries en el pagament de préstecs poden “debilitar” la qualitat dels actius i que “la tolerància reglamentària sobre les normes de comptabilitat de pèrdues i les normes de capital poden augmentar els riscos per als creditors principals”.

Segons Moody’s, un cop hagi acabat la crisi provocada pel coronavirus, les institucions financeres que tinguin una alta qualificació podran tornar a tenir rendibilitat, a restaurar les reserves de capital i continuar tenint una elevada qualificació. Amb tot, l’agència avisa que les institucions financeres “més vulnerables a les degradacions de qualificació” tenen el “risc de fer fallida o d’operar en altres països que no tenen recursos per finançar amplis programes de suport econòmic”. “És probable que experimentin una profunda recessió prolongada”, subratlla. Segons l’agència de ràting, les moratòries de pagament de préstecs “prioritzen” els efectes macroeconòmics en el curt termini per sobre dels “riscos” a nivell financer. “Treu als prestadors la possibilitat d’escollir i deixa als bancs sense poder prendre una decisió basada en els seus interessos econòmics”, apunta Moody’s.A més, Moody’s considera que la relaxació dels estàndards de liquiditat i capital per permetre a les institucions financeres continuar donant crèdit durant la crisi també pot tenir conseqüències negatives. “Poden incrementar els riscos per als creditors a través de la reducció de la possibilitat d’una prompta intervenció reguladora”, insisteix.