Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Montserrat va generar un volum de negoci de 314,5 MEUR l’any 2019

ACN Montserrat.-“Montserrat és un símbol de país, però també un pol econòmic de primer nivell”. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi que s’ha presentat aquest dimecres a Montserrat sobre […]

Agències 15/12/2021

ACN Montserrat.-“Montserrat és un símbol de país, però també un pol econòmic de primer nivell”. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi que s’ha presentat aquest dimecres a Montserrat sobre el seu impacte econòmic. El treball, elaborat just abans de la pandèmia, indica que, l’any 2019, Montserrat va generar un volum de negoci de 314,5 MEUR. Els principals sectors són l’hostaleria, la restauració i el turisme, d’on provenen més de la meitat dels ingressos. Al 2019, Montserrat va rebre un total de 2,67 milions de turistes, un rècord històric. Ara, però, la situació ha canviat radicalment, la pandèmia i la caiguda del turisme internacional ha afectat de ple, i aquest any es preveu tancar amb 900.000 visitants, una dada que suposa una caiguda del 60%.

Per cada euro que un visitant gasta a Montserrat se’n generen 20, de forma indirecta, a l’economia catalana. Aquesta és una de les principals dades de l’estudi que s’ha presentat aquest dimecres a l’Abadia, i que busca “posar en valor” Montserrat. L’estudi ha analitzat l’impacte de la institució i la seva influència en termes de contribució econòmica i social directament derivada de la seva activitat. L’any de referència és el 2019, en què hi va haver un rècord històric de visitants a Montserrat: 2,67 milions. D’aquests, 0,9 milions, un 34%, són de Catalunya i l’Estat, i 1,77 milions, el 66%, de fora de l’Estat, xifra que ha tingut un creixement significatiu durant els darrers anys. Catalunya és el principal origen dels visitants dins de l’Estat. D’entre els visitants provinents de fora de Catalunya, la majoria prové de Madrid, seguit de València i Càceres. Pel que fa als turistes d’origen estranger, la majoria dels visitants són de països europeus, però també d’Amèrica i Àsia. Els visitants de Montserrat van generar un impacte econòmic indirecte i induït de 287,3 M€ durant l’any 2019.A banda de la contribució econòmica, l’estudi també contempla l’aportació social: cada lloc de treball directe de Montserrat genera aproximadament 8,5 llocs de treball indirectes i induïts en l’economia catalana. Així, hi ha 6.210 llocs de treball dels quals 655 són directes, 4.708 d’indirectes.El finançament de Montserrat està directament vinculat a les activitats dels visitants al Santuari, les donacions, la venda d’entrades, les activitats dels visitants al recinte i el lloguer d’instal•lacions. Pel que fa les despeses, la majoria són de personal (10,4 M€), seguida de la despesa en aprovisionaments (8,4 M€) i d’altres d’explotació (8,3 M€).Canvi radical per la pandèmia La covd-19 i la conseqüent caiguda del turisme internacional ha afectat de ple Montserrat. Aquest any es preveu tancar amb 900.000 visitants, una xifra que se situa molt lluny dels 2,67 milions de turistes de l’any 2019. “S’ha recuperat el turisme català i d’interior, però falta el turisme internacional”, ha explicat Josep Altayó, director de l’empresa que gestiona els serveis de l’Abadia de Montserrat. En aquest sentit, el 10% del total de la plantilla està en ERTO total, i el 60% en ERTO parcial. “L’escenari actual és d’incertesa”, ha afegit Altayó.