Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Montilla creu que el Govern farà “soroll” però no desobeirà la sentència del 25% en castellà

ACN Barcelona.-L’expresident de la Generalitat José Montilla creu que el Govern “convocarà manifestacions i farà soroll” però acabarà complint les sentències judicials sobre el 25% en castellà a l’escola. “No […]

Agències 16/12/2021

ACN Barcelona.-L’expresident de la Generalitat José Montilla creu que el Govern “convocarà manifestacions i farà soroll” però acabarà complint les sentències judicials sobre el 25% en castellà a l’escola. “No veig aquest Govern destacant la sentència”, ha afegint en una entrevista a ‘Ràdio 4 i La 2’. Montilla ha defensat que “els tribunals s’han posat en un terreny on no s’haurien d’haver posat” fixant percentatges i ha defensat que són les escoles que, amb “flexibilitat”, han de concretar els plans lingüístics segons la seva realitat sociolingüística. En aquest sentit, ha defensat la immersió lingüística que, segons ha dit, estableix la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). “Alguns confonen la immersió amb el monolingüisme”, ha lamentat.

“Hi ha alguns que els agradaria que l’escola fos monolingüe i que es facin totes les assignatures en castellà menys la de llengua castellana. I això és un problema”, ha afirmat. I és que, segons l’expresident, s’ha d’aplicar el que diu la LEC, “que la llengua vehicular és el català però que això no exclou el castellà”. I ha dit que s’ha de deixar en mans de les escoles perquè siguin aquestes les que decideixin com s’ha de concretar el pla de llengües. Per tant, segons Montilla, “no hi ha una norma de caràcter general” sinó que s’ha d’aplicar amb “flexibilitat” segons les realitats de cada escola.”El problema del català no està a l’escola. Són els centres i no els tribunals els que han de marcar la política lingüística”, ha resumit.L’expresident ha afirmat que l’aplicació de la immersió a ciutats com Cornellà “no va suposar problemes” i que va “facilitar” que el català no només fos una llengua coneguda sinó també utilitzada. Però ha assenyalat que llavors el català a l’escola no era un tema “polititzat”. I ha lamentat que ara hi hagi persones que associïn la immersió amb l’independentisme. “La llengua és de tots, ja hem trencat massa coses”, ha conclòs.