Edició 2149

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 13 de juny del 2024
Edició 2149

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 13 de juny del 2024

Mañueco diu que l’acord de govern amb Vox és “beneficiós per millorar la qualitat democràtica”

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El candidat a la presidència de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha defensat aquest dilluns el pacte de govern entre el PP i Vox com un acord “beneficiós per millorar la nostra qualitat democràtica i per millorar el futur de la nostra terra”. Durant el seu discurs a la sessió d’investidura, Mañueco ha expressat el seu “reconeixement” a Vox per aquest “acord viable” amb el qual els dos partits “hem sabut donar un exemple de responsabilitat, buscant punts d’acord”. “Som dos partits diferents, però hem sabut donar un exemple de responsabilitat” i “tenim molt a construir”. El govern de coalició, ha dit, “impulsarà el creixement econòmic” i serà un executiu “sense complexos” que “assumeixi els reptes que cal afrontar”.

Mañueco ha pres la paraula en una sessió on no estarà present el líder del seu partit, Alberto Núñez Feijóo, que ha preferit quedar-se a Madrid per presidir el comitè de direcció del PP. També ha declinat finalment la invitació la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Per contra, sí que hi ha assistit el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha afirmat que aquest acord és una “esperança” per als espanyols que volen una “alternativa” a l’Estat.

Publicitat

Al seu discurs, Mañueco ha assegurat que la coalició entre el PP i Vox és “l’única alternativa viable a la repetició electoral”. “Tots ens hem de felicitar pel resultat” perquè l’acord “respecta plenament els compromisos que vaig assumir a l’inici d’aquest procés de diàleg i negociació”.

Lleis de “concòrdia” històrica i de violència “intrafamiliar”

Al seu discurs, Mañueco ja ha apuntat que el seu govern legislarà en dos dels àmbits que reclama Vox: la memòria històrica i la violència “intrafamiliar”. El president de Castella ha afirmat que el seu govern “reivindicarà la nostra història comuna com a element integrador per a la reconciliació”. “Començarem la tramitació abans del 30 de juny d’una normativa en matèria de concòrdia que integrarà total la regulació en la matèria com a element de reconciliació i evitant l’ús de la història per dividir els espanyols”.

En matèria de violència de gènere, també ha apuntat a una nova llei de violència “intrafamiliar”, com va acordar amb Vox al pacte de govern. La llei substituirà la normativa contra la violència de gènere actual. “Elevarem a rang de llei l’actual Pla de Prevenció de la Violència a l’Àmbit Famiiar, elaborant i aprovant una nova Llei de Lluita Contra la Violència Intrafamiliar, per generar nous drets i protegir les víctimes, totes les víctimes”. Segons Mañueco, la tramitació d’aquesta normativa s’iniciarà abans del 31 de juny d’aquest any.

El de Mañueco serà el primer govern autonòmic de coalició amb presència de Vox a l’Estat, i és fruit de la decisió de la direcció del PP de trencar el govern que tenien amb Cs i convocar unes eleccions que van deixar els populars de Castella i Lleó per sota les expectatives i a mercè de la formació de Santiago Abascal. Després de setmanes de negociacions PP i Vox van assolir un acord que situa com a vicepresident el candidat de Vox, Juan García-Gallardo, tot i que sense conselleria i sense atribucions.

Mañueco fa el seu discurs des de les 12h del migdia sense límit de temps. A les 16h començaran a parlar els partits de l’oposició. Està previst que el parlament de Castella i Lleó l’investeixi a partir de les 21h. El votaran 31 procuradors del PP i 13 de Vox. En total 44 escons que superen la majoria absoluta (41) i la suma dels del PSOE (28), UPL (3), Soria Ya (3), Podem (1), Cs (1) i Por Ávila (1).

Fruit de les negociacions per conformar aquest govern, a més de la vicepresidència per a Juan García-Gallardo, Vox ha aconseguit tres conselleries, les d’Ocupació i Indústria, Cultura i Turisme i la d’Agricultura. D’aquesta manera, el PP té 7 conselleries, i Vox 3. També ostenta la presidència del parlament de Castella i Lleó.

Les dues formacions van signar a més un programa conjunt d’11 eixos i 32 actuacions que estableix que es crearà una ‘Llei de violència intrafamiliar’ que recull els postulats del partit d’Abascal respecte a la qüestió. També promou una “immigració ordenada des de la integració i en conta de les màfies il·legals”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió