Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

L’Oratori de Sant Felip Neri denuncia la “mala fe” de l’Ajuntament per l’expropiació “arbitrària” dels seus edificis

ACN Barcelona – L’Oratori de Sant Felip Neri ha denunciat “mala fe” de l’Ajuntament de Barcelona per l’expropiació “arbitrària” dels edificis de l’Escola Sant Felip Neri. L’entitat lamenta que l’anunci […]

Agències 10/03/2023

ACN Barcelona – L’Oratori de Sant Felip Neri ha denunciat “mala fe” de l’Ajuntament de Barcelona per l’expropiació “arbitrària” dels edificis de l’Escola Sant Felip Neri. L’entitat lamenta que l’anunci que ha fet el consistori aquest divendres al matí s’ha fet “sense cap conversa prèvia” amb els afectats. També afirma que “mai ha posat cap impediment” perquè l’edifici que actualment ocupa l’escola aculli una activitat educativa, independentment de la titularitat del centre. Però afegeix que “des del primer dia” el Consorci sabia que no podria disposar dels espais que fins ara utilitzava el centre educatiu a dins del convent perquè la Congregació “els té destinats a altres finalitats que li són pròpies”.

El projecte d’expropiació es tira endavant després que l’escola, fins ara concertada, hagi passat a la xarxa pública, i després que, un cop acabat el concert, la propietat hagi reduït els espais per al centre educatiu.

Des de l’Oratori de Sant Felip Neri es recorda que després de diverses negociacions, l’abril del 2022 s’havia de signar el nou contracte entre la Congregació i el Consoci d’Educació de Barcelona, però la firma es va demorar per sol·licitud del mateix Consorci.

Finalment, un cop fet públic el canvi de titularitat, la signatura s’ha fet aquest dimarts 7 de març, “sense que en cap moment s’hagués acordat l’ús dels espais del convent i menys encara la seva expropiació”. Per això, els propietaris de l’escola consideren que els responsables municipals “han actuat amb mala fe”.

Alhora, l’Oratori recorda que “en totes les converses” que s’ha tingut amb el Consorci des de fa més de dos anys, “s’han fet evidents les limitacions d’espai de l’actual edifici i la necessitat d’una reforma a fons de l’edifici escolar”.

La Congregació afegeix que “no ha posat mai cap impediment” a qualsevol intervenció en l’edifici escolar amb aquesta finalitat, i subratlla que l’Ajuntament de Barcelona “sempre ha sabut que no podria disposar dels espais del convent que ara amenaça amb expropiar”.

A més, recorda que des de fa uns anys, a banda de l’edifici de l’escola, la Congregació també cedia provisionalment uns espais a l’interior del convent a les hores de menjador mentre no es trobava un altre espai. Una cessió provisional que es va fer per ajudar a solucionar els problemes d’espai per al menjador escolar, “sense poder imaginar que això acabaria sent l’excusa per expropiar el convent”.

Alhora afegeix que la cessió dels espais dels convent “sempre ha estat provisional” i havia d’acabar el curs passat per poder iniciar la reforma i els nous usos culturals i religiosos que hi vol donar la Congregació. “Aquesta circumstància era coneguda per totes les parts”, rebla la congregació, que també remarca que el Consorci d’Educació “sabia” que no podria utilitzar aquest espais el curs vinent “quan va anunciar que n’assumia la titularitat”.

Els darrers mesos la Congregació està desenvolupant un nou pla d’usos dels edificis que engloben l’Església i el convent per convertir-los en un centre que mantingui l’activitat religiosa i litúrgica i per reforçar l’activitat cultural. En l’aspecte musical, l’entitat afirma que es volen ampliar les activitats culturals que ja acull, com la Coral Sant Jordi, a altres entitats i donar més rellevància a l’orgue Montserrat Torrens recentment renovat. També s’ampliarà el nombre d’entitats que acull el convent i la residència permanent per a sacerdots.

Aquest pla d’usos, aprovat la setmana passada per la permanent internacional del Congrés General de l’Oratori de Sant Felip Neri, és “incompatible” amb l’ús escolar de les instal·lacions del convent.