Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

L’OCU lamenta “el marge ampli” fixat pel Tribunal Suprem per considerar usura l’interès de les ‘revolving’

ACN Barcelona – L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) lamenta el “marge ampli” fixat pel Tribunal Suprem per considerar usura l’interès de les targetes de crèdit conegudes com a ‘revolving’. […]

Agències 22/02/2023

ACN Barcelona – L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) lamenta el “marge ampli” fixat pel Tribunal Suprem per considerar usura l’interès de les targetes de crèdit conegudes com a ‘revolving’. La sentència de l’alt tribunal, que es va donar a conèixer ahir dimarts, fixa com a usura els interessos que superen en almenys 6 punts l’interès mig del mercat. Segons OCU, a la pràctica això suposa un interès superior al 26%. A més, l’entitat opina que el text judicial permet als bancs “incrementar” uns interessos “que s’havien anat reduint en els darrers anys”. En paral·lel, l’OCU també adverteix que “independentment del tipus fixat al contracte”, la jurisdicció civil “falla a favor dels consumidors per la manca de transparència” en aquest producte financer.

L’entitat lamenta que la sentència s’hagi fet pública en un moment en què un 35% de famílies, segons les seves dades, admet que es troba en una situació financera “difícil o molt difícil”, fet que “podria impulsar-les a contractar aquest tipus de targetes”.

Però atesa aquesta “freqüent falta de transparència” que, a parer de l’OCU, fa que la jurisdicció civil falli a favor dels consumidors -assegura que, de moment, la “pràctica totalitat” dels casos reclamats pels seus socis en via judicial s’han guanyat-, l’entitat anima els usuaris a “seguir reclamant”.

Segons afirma, els casos guanyats han permès recuperar una mitjana de 7.420 euros, 3.053 per l’eliminació de part del deute pendent i la resta, 4.367, pel reintegrament de les quantitats reclamades.