Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

L’Hospital Joan XXIII i el Sant Joan de Reus s’uneixen per oferir un servei de cirurgia toràcica a la demarcació

ACN Tarragona – L’Hospital Universitari Joan XXIII i l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus s’han unit per oferir de manera conjunta el servei de Cirurgia Toràcica (SCCT). L’acord, coordinat per […]

Agències 22/02/2023

ACN Tarragona – L’Hospital Universitari Joan XXIII i l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus s’han unit per oferir de manera conjunta el servei de Cirurgia Toràcica (SCCT). L’acord, coordinat per la Regió Sanitària Camp de Tarragona, consisteix en la col·laboració dels professionals dels dos centres i la proporció dels recursos materials i tecnològics necessaris. L’objectiu de l’aliança és donar una assistència i resposta “adequada” a la creixent demanda de patologia toràcica als usuaris de la demarcació. També es vol garantir la continuïtat assistencial i evitar desplaçaments “innecessaris” i demores en l’atenció. Segons dades del Departament de Salut, l’any passat, es va registrar una activitat de 2.507 visites en aquest àmbit.

La cirurgia toràcica comprèn els aspectes quirúrgics de la paret toràcica, pleura, pulmó, arbre traqueo-bronquial, mediastí i diafragma. L’activitat la desenvoluparan els facultatius especialistes d’aquest tipus de cirurgia d’ambdós centres, aprofitant les sinergies ja existents. Pel que fa a la coordinació l’efectuarà el cap de secció de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Joan XXIII. Els hospitals disposaran d’un adjunt que s’encarregarà de la coordinació diària.

El SCCT farà consultes externes de cirurgia toràcica i internes per als pacients ingressats a hospitalització convencional, sociosanitari i per pacients atesos a Urgències. També completarà consultes no presencials asincròniques i per teleconsulta provinents de l’Atenció Primària. La unitat acomplirà activitat quirúrgica d’alta definició. A la vegada, el servei es planificarà de forma que l’activitat especialitzada es resolgui, habitualment, en el centre més proper o accessible.

Per garantir la cobertura, els 365 dies i les 24 hores, es disposarà d’una doble roda de facultatius especialistes. El primer d’ells, de guàrdia localitzada, podrà ser activat pels metges dels dos centres. Així, aquest primer especialista podrà activar, també, el segon en cas de precisar assistència en una intervenció quirúrgica complexa o si s’ha de desplaçar a un dels dos centres per fer un tractament específic. A més, sempre hi haurà un especialista de guàrdia en festius i caps de setmana per mantenir l’assistència continuada als malalts ingressats.

<strong>”Avantatges d’una aliança estratègica i funcional”</strong>

Segons Salut, la nova unitat permetrà agilitzar el procés diagnòstic i terapèutic de les neoplàsies del tòrax, es reforça l’accessibilitat i es redueix la llista d’espera gràcies a l’existència de dos blocs quirúrgics. Així mateix, també creix la plantilla d’especialistes alliberats per iniciar projectes assistencials per garantir l’excel·lència clínica a les regions sanitàries. “És un bon acord perquè implementarà el servei al territori i optimitzarà esforços tècnics i humans. El que es pretén amb aquestes aliances és respondre a les necessitats de salut de la ciutadania, donant la millor qualitat, assistència i proximitat”, ha afirmat la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau. També ha afegit que aquest acord ha de servir per marcar “el camí” per treballar coordinadament en altres especialitats.