Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

L’Hospital Clínic desenvolupa un nou tractament cel·lular sense efectes secundaris per a pacients amb mieloma múltiple

ACN Barcelona.-L’Hospital Clínic de Barcelona ha desenvolupat un nou tractament CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell) per a pacients amb mieloma múltiple, el qual és més eficient en fer retrocedir la […]

Agències 17/12/2021

ACN Barcelona.-L’Hospital Clínic de Barcelona ha desenvolupat un nou tractament CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell) per a pacients amb mieloma múltiple, el qual és més eficient en fer retrocedir la malaltia i no genera efectes secundaris. La nova immunoteràpia, anomenada Ari-0002, ha estat testada en 30 malalts que no responien a altres tractaments. A tots els van reinjectar els seus propis limfòcits, modificats prèviament per a què fossin capaços d’atacar les cèl·lules tumorals. A diferència de l’Ari-0001, aquest cop el tractament s’ha centrat en el BCMA, l’antigen més estès en immunoteràpia en mieloma. Els resultats han demostrat que els pacients milloren la seva qualitat de vida i un 75% manté la resposta positiva un any després de les injeccions.

El Clínic- IDIBAPS ha fet l’estudi en col·laboració amb la Clínica Universitat de Navarra a l’hora de produir la teràpia, alhora que tres centres més han participat en l’administració del tractament: l’Hospital Universitari de Salamanca, Hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia i l’Hospital Virgen del Rocío a Sevilla. La Fundació “la Caixa’ ha finançat bona part del projecte gràcies a una aliança de 5 MEUR, mentre l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i la Fundació Bosch Aymerich també han assumit part de les despeses.