Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Les terrasses de cinc places de Gràcia hauran de tancar una hora abans però podran tenir més taules

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona avançarà el tancament de les terrasses de cinc places de Gràcia per reduir el soroll a les nits. D’abril a octubre, les terrasses de les places de Sol, Vila de Gràcia, Virreina, Diamant i Revolució hauran de tancar a les 23 h de diumenge a dijous i a les 24 h els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. D’octubre a abril, només s’avançarà el tancament a les 24 h els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. El regidor Eloi Badia ha explicat que, per compensar aquesta mesura, les terrasses de les places de Sol, de la Vila i Diamant podran afegir dues taules des de les 20 h fins que tanquin els dies en què es redueixi l’horari i a Revolució, els establiments podran sumar-ne una en tot l’horari d’obertura.

Les mesures entraran en vigor quan se superin tots els tràmits administratius, després que els locals afectats puguin presentar al·legacions i aquestes es resolguin. La previsió del consistori és que sigui a principis de setembre, ha indicat Badia aquest dimarts en una roda de premsa per explicar un conjunt de mesures per reduir el soroll a Gràcia. El regidor ha destacat que, en qualsevol cas, serà després de la festa major de Gràcia, que comença el proper dilluns. 

Publicitat

El regidor d’Emergència Climàtica ha defensat que la reducció d’horari de les terrasses és una mesura “jurídicament sòlida” i ha recordat que ja hi ha precedents a la ciutat, com la plaça d’Osca de Sants i el carrer Blai del Poble-sec. Per això confia que no hi hagi problemes per tirar-la endavant, tot i que el Gremi de Restauració de Barcelona va oposar-s’hi quan es va anunciar la setmana passada en altres punts de la ciutat, com al carrer d’Enric Granados. El regidor ha assegurat que es tracta d’una mesura “quirúrgica” i no “generalitzada” a la ciutat i ha ofert diàleg al gremi per “fer els ajustos que siguin necessaris” però sense renunciar a l’objectiu de garantir el descans dels veïns, ha dit. 

La decisió anunciada aquest dimarts se suma a la reducció d’horari de les terrasses d’Enric Granados i de restaurants i terrasses d’alguns carrers de Ciutat Vella, explicades la setmana passada. Badia ha insistit que el treball s’ha fet a nivell de districtes per poder ajustar les mesures a les realitats diverses de cada espai amb problemes de soroll. Així, en el cas de les places de Gràcia diferenciaran entre abril i octubre i la resta de l’any, perquè hi han identificat un comportament estacional. 

La mesura de les places de Gràcia s’ha adoptat després que els sonòmetres instal·lats en aquests espais mostressin que se supera de manera continuada en 3 decibels els límits permesos a la nit. “El que ens interessa és que el soroll baixi a partir de les 11, que és quan la legislació ens obliga a ser molt més exigents amb el soroll”, ha recalcat el regidor.

Per compensar aquesta mesura, es permetrà que, en tres d’aquestes places, les terrasses puguin afegir dos vetlladors (taula amb les cadires corresponents) en horari de nit i a la plaça de la Revolució, un mòdul en tot l’horari d’obertura. Badia ha assenyalat que aquesta ampliació es permet d’acord amb la “morfologia de la plaça” i amb la garantia que no superaran el 15% de l’espai públic. 

Pel que fa a la plaça de la Virreina, seran més restrictius, ja que es fa un canvi de tipificació en el mapa de capacitat acústica, que actualment és d’entorn amb predomini de terciari (B2) i passarà a coexistència amb residencial i/o terciari (B1).

El pla de reducció de contaminació acústica als carrers i places considerades Zona Acústicament Tensioanda en Horari Nocturn (ZATHN) també afecta les places de Joanic i Raspall. En el cas de la plaça del Raspall, no es consolidarà la terrassa extraordinària per la covid-19 “a causa de molèsties i soroll”, justifica el consistori.

Quant a la plaça de Joanic, s’hi aplicaran altres mesures, com la instal·lació de taps de plàstic a taules i cadires i cadenes plastificades i que els establiments llancin el vidre als contenidors durant el dia i no a la nit.  Aquestes mesures també afecten les altres places considerades ZATHN. 

A més, el consistori limitarà el nombre de concerts i esdeveniments nocturns i mantindrà la campanya de sensibilització sobre el soroll per oci nocturn amb quatres promotors que recorreran les places de 21 h a 2 h els dijous, divendres i dissabtes. Pel que fa als esdeveniments en horari diürn, s’acotarà la durada de la part musical amplificada. L’Ajuntament continuarà amb les campanyes d’inspecció per controlar l’aforament de bars i restaurants; les de la Guàrdia Urbana per incivisme i soroll i el desallotjament de les places o carrers amb el suport dels serveis de neteja.

El consistori també planteja reduir l’horari dels establiments d’àmbit alimentari de les places. Actualment n’està estudiant la concreció i àmbit i el regidor no n’ha donat més detalls. Les mesures anunciades per reduir el soroll a les nits se sumen al pla de places que va arrancar fa sis anys per fomentar el civisme a la Vila de Gràcia.

<strong>Sants avança una hora el tancament dels locals i terrasses dels Jardins de la Mediterrània</strong>

En la mateixa línia, el districte de Sants-Montjuïc reduirà l’hora de tancament dels establiments i les terrasses situats a la plaça dels Jardins de la Mediterrània. Els establiments hauran de tancar a la 1:30 h entre setmana a i a les 2 h els divendres, dissabtes i vigílies de festius. En el cas de les terrasses, el tancament s’avançarà fins a les 23 h entre setmana i a les 24 h divendres, dissabtes i vigílies de festiu.

Els locals hauran d’utilitzar taps de plàstic a les taules i les cadires per evitar el soroll de l’arrossegament o canviar les cadires per altres de plàstic. El consistori farà campanyes per evitar la sobreocupació de les terrasses i dispositius conjunts de neteja i Guàrdia Urbana a l’hora de tancar els establiments.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió