Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Les residències reclamen al Govern que apliqui amb urgència les mesures per fer front al coronavirus

ACN Barcelona.-La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pascual, ha valorat de forma positiva en declaracions a l’ACN les mesures que el Govern proposa per frenar els […]

Avatar
Agències 01/04/2020

ACN Barcelona.-La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pascual, ha valorat de forma positiva en declaracions a l’ACN les mesures que el Govern proposa per frenar els contagis de coronavirus a les residències catalanes, però ha reclamat que s’apliquin amb urgència. Les mesures “ens semblen bé”, però la qüestió és “la data”, ha subratllat Pascual, que ha dibuixat un panorama molt complicat als centres geriàtrics a causa de la pandèmia. Aquestes mesures passen per classificar les residències en tres tipus en funció de la mida i medicalitzar les més grans, les A. Fer algun “drenatge puntual” a les mitjanes, les B. I traslladar 108 persones de les més petites, les C. A banda, Pascual reclama testos de detecció ràpida.

Els responsables d’Acra s’han reunit aquest dimecres amb la cúpula del Govern, en una reunió on hi ha hagut molt “realisme” que els membres de l’executiu han “agraït”. En tot cas, Pascual ha lamentat que a la trobada hi hagi hagut el president, Quim Torra, i el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, però no hi hagi hagut representació del Departament de Salut.A la trobada l’executiu ha traslladat a Acra que el sector de les residències és “prioritari”, cosa que Pascual ha agraït. Però ha insistit en què “el rellotge no para”, i ha reclamat celeritat en l’aplicació de les mesures.Les residències més grans, les tipus A, són susceptibles de ser medicalitzades, i Pascual reclama que aquesta acció sigui immediata. A les tipus B, les mitjanes, la millor opció a parer d’Acra és atendre al centre, i fer “algun drenatge puntual”. I a les C, les petites, “es drenaran 108 persones entre avui, demà i demà passat” a dues clíniques mútua que s’han posat en marxa.En tot cas, i en paral·lel a aquestes mesures, Acra ha fet arribar al Govern la necessitat “urgent” que hi hagi tests a les residències. És la manera, segons Pascual, de frenar la dinàmica de contagis que ha deixat les plantilles dels centres geriàtrics en quadre, a banda de les prop de 400 defuncions que aquest dimecres a la tarda ha admès el conseller El Homrani.En aquest sentit, Pascual ha lamentat que ni pel que fa a la medicalització de les residències tipus A, ni pel que respecta a la distribució de tests ràpids, el Govern no ha sabut donar una data d’aplicació de les mesures.