Divendres, 23 d'abril de 2021 - Edició 1002
La República

Les llars de criança reclamen la regulació de la seva activitat i es defineixen com a opció segura en pandèmia

ACN Barcelona.-L’Associació de Llars de Criança ha reclamat que es reguli definitivament la seva activitat. L’organització ha recordat que el 2017 es va elaborar un esborrany i que el 2020 […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Barcelona.-L’Associació de Llars de Criança ha reclamat que es reguli definitivament la seva activitat. L’organització ha recordat que el 2017 es va elaborar un esborrany i que el 2020 la Generalitat va explicar que s’ultimava el decret que ho faria possible. La regulació donaria base legal a totes les persones que ofereixen i usen el servei i la possibilitat d’obrir subvencions i recursos a les famílies per afrontar les quotes. De fet, el preu és l’aspecte pitjor valorat per part del usuaris, segons una enquesta de l’organització que indica que un 63% de les famílies el veu com l’aspecte més negatiu. Aquestes famílies valoren l’atenció personalitzada i les ràtios reduïdes, aspecte pel qual també s’han erigit com a opcions segures en plena pandèmia.

La regulació també ajudaria a donar visibilitat al sector, ja que un 63% dels enquestats afirmen haver conegut les mares de dia a través d’una persona coneguda i un 15% per les xarxes socials. L’enquesta destaca que els aspectes millor valorats són l’atenció personalitzada (13,8%), la ràtio reduïda (12,3%), el tracte proper (11%), l’excel·lent actitud de les mares i pares de dia (10,8%), el bon ambient (9,7%) i el fet de sentir-se com a casa (9,2%). Pel que fa a com es troben els infants, més d’un 84,2% diu que la felicitat del seu fill està per sobre de l’excel·lència. Per aquest motiu, més d’un 80% de les enquestades recomanaria la seva mare/pare de dia a d’altres famílies. Entre els aspectes menys valorats, i a banda del preu, hi ha els horaris poc flexibles (30,4%) i la poca proximitat d’una llar de criança a la casa familiar (21,7%). “Som plenament conscients que el preu de les llars de criança respecte al de les escoles bressol, les fa menys accessibles a famílies amb menys recursos. Per aquest motiu, seguirem lluitant per a que la tasca de les mares i pares de dia s’acabi regulant a Catalunya. I així poder aconseguir que el servei sigui subvencionable o que les famílies puguin comptar amb diferents ajuts per accedir-hi, com ja succeeix amb les llars d’infants”, ha assegurat la presidenta de l’associació, Noemí Duran.L’enquesta s’ha realitzat entre 60 famílies usuàries de les llars associades a l’associació Llars de Criança. De les famílies que han participat, un 22% l’han fet servir un curs escolar, un 45% dos cursos, un 8% tres cursos i un 5% 4 o més cursos escolars. Per últim, s’han erigit com a “l’opció educativa ideal per a la criança de criatures fins als sis anys en aquest context de nova normalitat perquè s’adapta perfectament a les condicions que l’Associació de Pediatria recomana”. Entre els motius, ha mencionat les ràtios de grups estables de cinc o menys infants per educador o educadora i el fet de tenir espais oberts com jardins, terrasses i horts.