Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Les exportacions gironines creixen fins a un 30% a l’octubre i ja freguen els 6.500 MEUR en l’acumulat de l’any

ACN Girona – Les exportacions gironines han crescut fins a un 30% a l’octubre i ja freguen els 6.500 MEUR en l’acumulat del 2022. Segons l’estadística del Ministeri, durant aquest […]

Agències 15/12/2022

ACN Girona – Les exportacions gironines han crescut fins a un 30% a l’octubre i ja freguen els 6.500 MEUR en l’acumulat del 2022. Segons l’estadística del Ministeri, durant aquest mes el sector agroalimentari ha mantingut la velocitat de creuer, perquè s’ha impulsat un 37,2% i ha fet vendes a l’exterior per valor de 300 MEUR. I dins d’aquest en destaquen sobretot les càrnies, que continuen creixent amb força. Sobretot venent porcí cap a la Xina, un país on les exportacions s’han arribat a doblar en comparació amb l’octubre del 2021. En paral·lel, els altres dos sectors motor de l’economia gironina, les químiques i fabricants de maquinària, també han anat a l’alça. Les primeres, dins les quals hi ha les farmacèutiques, han crescut un 24% en exportacions.

Les exportacions gironines tanquen un bon octubre i continuen impulsant-se cap a l’exterior. Segons recull l’estadística que periòdicament publica el Ministeri, durant aquest mes les empreses de la demarcació han exportat productes per valor de 675,3 MEUR. Traslladat en percentatges, això suposa un increment de fins al 30% en comparació amb el mateix mes del 2021.

Si es passa la lupa per sectors, percentualment aquell que ha crescut més en vendes a l’exterior és l’agroalimentari. En concret, les seves empreses tanquen l’octubre havent exportat per valor de 300,5 MEUR, cosa que traslladat en percentatges suposa un increment de fins al 37,2%.

I dins l’agroalimentari, la preeminència del sector carni continua essent indiscutible. No només perquè concentra el gruix d’exportacions, sinó també perquè durant els darrers mesos aquest clúster gironí ha continuat creixent amb força.

En concret, aquest octubre les empreses càrnies gironines han exportat 176,65 MEUR de canals cap a l’exterior i tercers països. En comparació amb el mateix mes del 2021, això suposa un creixement del 34,8,% (perquè aleshores la xifra va situar-se en els 131 MEUR). Sobretot, aquest creixement s’explica perquè s’han recuperat les compres de porcí per part de la Xina (un mercat que, durant mesos, va frenar aquestes exportacions).

De fet, durant aquest octubre, el gegant asiàtic s’ha situat com a tercer destí dels productes gironins, tan sols per darrere de França i Itàlia. S’hi han fet exportacions per valor de 52,59 MEUR, una xifra que d’un any per l’altre ha arribat a doblar-se (perquè a l’octubre del 2021, les vendes a la Xina van situar-se en 25,18 MEUR).

En paral·lel a les càrnies, els altres subsectors que integren l’agroalimentari gironí també creixen en vendes cap a l’exterior. Només cal donar un cop d’ull a l’estadística, i comparar les xifres d’aquest octubre amb les del 2021, per veure-ho. En són exemples els preparats alimentaris (dels 19,55 MEUR ara es passa als 37,92 MEUR), la llet i els productes làctics (dels 6,54 MEUR als 9,35 MEUR), el cafè (dels 7,92 MEUR als 13,19 MEUR) o els sucres (dels 7,96 MEUR als 9,88 MEUR).

<strong>Químiques i maquinària, també a l’alça</strong>

La bona tònica que viu l’agroalimentari també es trasllada als altres dos sectors que són motor de l’economia gironina. Perquè durant l’octubre, tant les químiques com els fabricants de maquinària han crescut en vendes a l’exterior.

En concret, les químiques han crescut fins a un 24% en exportacions (i tanquen l’octubre amb 109,7 MEUR). I dins aquest sector, en destaca el paper de la indústria farmacèutica, que concentra un terç de les vendes que fa a l’exterior. Les seves empreses tanquen l’agost havent exportat per valor de 36,17 MEUR.

Pel que fa a la maquinària, els fabricants del sector també creixen de manera exponencial cap a l’exterior. Dels 36,9 MEUR en exportacions de l’octubre del 2021 ara s’ha passat als 38,4.

<strong>Fregant els 6.500 MEUR</strong>

El creixement d’aquest octubre, de retruc, se suma al de l’acumulat del 2022. I això fa que, durant aquests deu mesos, les exportacions gironines marquin un nou rècord històric, hagin crescut un 19,7% i ja freguin els 6.500 MEUR (en concret, se situen en 6.438,9 MEUR). Analitzant-ho per sectors, al llarg d’aquest any l’agroalimentari ha crescut un 16% (i se situa en 2.667,8 MEUR). Per darrere venen les químiques, que al llarg del 2022 acumulen un augment del 18,1 % en exportacions (situant-se en 1.174,9 MEUR).

Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins (al llarg de l’any, les empreses de la demarcació hi han fet vendes per valor de 1.601,30 MEUR). A aquest mercat, el segueixen Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i el Regne Unit.