Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Les dones són majoria entre els estudiants universitaris però perden presència a mesura que augmenta el rang

ACN Barcelona.-Les dones són majoria entre l’estudiantat universitari. Són el 54% dels estudiants de graus i màsters i el 51% dels doctorats. Tot i això, entre el personal docent i […]

Avatar
Agències 17/12/2019

ACN Barcelona.-Les dones són majoria entre l’estudiantat universitari. Són el 54% dels estudiants de graus i màsters i el 51% dels doctorats. Tot i això, entre el personal docent i investigador, les dones són minoria i representen el 42% d’aquest col·lectiu i van perdent presència a mesura que augmenta el rang. Així ho explica un informe de la Xarxa Vives d’Universitats, que posa de manifest que a les categories laborals inicials no hi ha pràcticament diferències entre sexes però que en canvi, entre el professorat titular, la proporció ja és de sis homes cada deu dones, i en el cas de catedràtics d’universitat, augmenta fins a 8 de cada 10. Els òrgans de govern també estan ”masculinitzats” i les dones hi estan menys presents.

En aquest cas, les dones tan sols ocupen el 38% dels llocs de decisió i només en la categoria de secretaria general hi ha més presència de dones (67%) que d’homes (33%). De les 22 universitats de la Xarxa, només a quatre hi ha una dona rectora actualment (la Universitat Autònoma de Barcelona, Jaume I, Rovira i Virgili i de València). L’informe també posa de manifest que de cada deu reconeixements doctor honoris causa atorgats el curs 2016-2017, només en dos d’ells es tractava de dones, el19%. També hi ha menys dones que reben el reconeixement de professorat distingit (285) i de professors emèrits (31%) a les universitats. Com a investigadores, les dones també tenen menys presència en els projectes de recerca. Només el 31% de les recerques estan dirigides per dones. Entre el personal docent i investigador, les dones demanen el 87% dels permisos de maternitat i reduccions de jornada. El 70% dels alts càrrecs del PAS són homesEl personal d’administració i serveis universitaris és un col·lectiu feminitzat però els alts càrrecs estan ocupats per homes. En casos com el de d’administració de centre, les dones són el 70% de la plantilla, però en canvi, aquesta jerarquia s’inverteix en arribar a l’extrem superior, ja que set de cada deu homes ocupen el càrrec de més alta direcció, la gerència.Entre els personal del PAS, cap home ha sol·licitat el permís de paternitat i només un 3% ha demanat la reducció de jornada. Més dones que homes estudiantsLes dones en canvi, són majoria entre l’estudiantant però és minoritària en àrees com l’Enginyeria i Arquitectura, on només un de cada quatre estudiants són dones. En els estudis de les ciències de la salut i les arts i humanitats, més del 64% són dones. Pels autors de l’informe la ”tradicional segregació” en les carreres acadèmiques respons als rols i estereotips de gènere. >Tot i això, les dones aproven en major proporció que els homes en totes les disciplines, registren una taxa d’abandonament és major entre els homes (20%) que entre les dones (17%), també en els estudis més masculinitzades.PropostesLa Xarxa Vives d’Universitats aposta per avaluar la incidència que tenen en les polítiques universitàries els indicadors que diagnostiquen la desigualtat de gènere a les universitats. També demana estudiar la relació que pot haver entre la desigualtat de gènere i la qualitat a les universitats i demanen quantificar les necessitats del personal universitari en matèria de conciliació i coresponsabilitat. Per això demanen ”anar més enllà” de la regulació jurídica i revisar l’estructura, dinàmica i sistema d’avaluació imperants en cada moment a les universitats, així com els processos de selecció, promoció i retenció, per garantir institucions científiques no esbiaixades pera raó de gènere.